środa, 11 września 2024

Makaron z salsiccią, kurkami i karczochami

 Pasta with chanterelles, salsiccia and artichokes, for English scroll down


W tym roku w lasach w Norwegii jest naprawdę mnóstwo grzybów. W tym roku postanowiłam również z moim partnerem, że nauczymy się rozpoznawać najbardziej popularne gatunki i naszą aktywnością na wczesną jesień będzie właśnie grzybobranie. Mimo że już czasem jestem pewna, jaki grzyb właśnie znalazłam, zawsze pytam o potwierdzenie kotrolę grzybową lub osoby, które zbierają grzyby od 30 lat. Takim sposobem poznałam i posmakowałam naprawdę wspaniałe gatunki, a satysfakcja ze zbierania grzybów jest ogromna. 
Do tego przepisu użyłam samych kurek, uważam, że świetnie współgrają z daniami makaronowymi i włoską kiełbasą. Do tego świeże zioła, trochę parmezanu i przepyszny obiad gotowy. Absolutnie polecam do tego dania wina czerwona z mocnookreśloną kwasowością i średnimi taninami o również średnim body, na przykład blaufrankisch, cabernet franc, czy mencia. 

Makaron z salsiccią, kurkami i karczochami
4 porcje

składniki:
- 500 g makaronu, u mnie mniejsze muszle
- 500 g kurek
- 600 g surowych kiełbasek salsiccia
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ok 5 suszonych pomidorów
- 200 g serc karczochów, u mnie ze słoika
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- płatki parmezanu do podania

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę Pomidory pokroić w paski a serca karczochó w mniejsze części. Kurki oczyścić i pokroić w mniejsze części. Z kiełbasek wyjąć surowe mięso i odstawić. 
Makaron ugotować al dente, po czym odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i smazyć do zeszklenia, po czym dodać czosnek i smazyć jeszcze chwilę. Dodać mięso z kiełbasek i smażyć, aż zmieni kolor, nastepnie dodać kurki, suszone i świeże zioła i smażyć aż kurki się zrumienią. Dodać pomidory suszone, karczochy oraz przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i smazżć chwilkę. Do całości dodać ugotowany makaron i ponownie wymieszać całość, smażyć jeszcze minutę. 
Makaron podawać z płatkami parmezanu.
Smacznego!

Pasta with salsiccia, chanterelles and artichokes
4 portions

ingredients:
- 500 g pasta, I used smaller shells
- 500 g chanterelles
- 600 g raw salsiccia sausages
- 2 garlic lcoves
- 1 onion
- around 5 sun dried tomatoes
- 200 g artichoke hearts, I used from the jar
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon dried rosemary
- 1 stalk fresh rosemary
- salt and pepper to taste
- parmesan shaves for serving

Finely dice onion and garlic. Cut tomatoes in stripes and artichokes in smaller pieces. Take the meat out from the sausaes skins and set aside. Clean chanterelles and cut in smaller pieces. 
In a pan heat 2 tablespoon butter and 1 tablespoon olive oil, add onion and fry until glossy, add garlic and fry for a 30 more seconds. Add meat and fry until it has changed the colour. Next add chanterelles, dry and fresh herbs and fry until golden. Add tomatoes and artichokes, season with salt and pepper. Stir everythin well and fry for a 2 minutes, then add pasta and stir again, fry for another minute. 
Serve pasta with parmesan shaves.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...