Baked corn with garlic butter, smoked paprika and parsley, for English scroll down
Kukurydza w sezonie smakuje tak dobrze, że żal byłoby ją pominąć. Tę kukurydzę zebrałam samodzielnie w jednej z norweskich farm. Działa tutaj bardzo przyjemny system, który nazywa się "selvplukk". Oznacza to, że farmer udostępnia swoje owoce i warzywa na polu, aby inni mogli przyjechać i zebrać, co tylko im się podoba. Płaci się zwykle od kilograma i często są to bardzo atrakcyjne ceny.
Kiedy buszowałam w polu kukurydzy, czułam się trochę jak w horrorze i choć nic strasznego się oczywiście nie wydarzyło, miałam z tego niezłą frajdę. Kukurydzę przyrządziłam praktycznie od razu po zebraniu i była to jedna z pyszniejszych jakie kiedykolwiek jadłam. Nie sądziłam, że kukurydza może być aż tak soczysta i słodka. Dodatek masła czosnkowego i prapryki wędoznej podkęcił smak a pietruszka nadała orzeźwienia. Jeśli lubicie kukurydzę to szczerze polecam Wam ten przepis. Można go również zrobić na grillu, smarując kukurydzę nieprzerwanie w trakcie grillowania :)
Pieczone kukurydze z masłem czosnkowym, wędzoną papryką i pietruszką
6 kukurydz
składniki:
-6 kolb kukurydz, oczyszczonych z liści i wąsów
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- pietruszka do posypania
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Czosnek posiekać drobno. Masło roztopić w garnuszku, następnie dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać papryki, kolendrę, sól oraz pieprz i smażyć jeszczę chwilę.
Kukurydzę włożyć do naczynia żaroodpornego i polać masłem, po czym dokładnie w nim obtoczyć. Kukurydzę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut, obracając je raz podczas pieczenia. Następnie włącyć funkcję grilla i grillować jeszcze 5 minut aż kukurydza złapie kolor.
Kukurydzę wyjąć z piekanrika, polać sokiem z cytryny i posypać pietruszką. Następnie ułożyć na talerzu i polać pozostałym masłem z naczynia.
Smacznego!
Baked corn with garlic butter, smoked paprika and parsley
6 corns
ingredients:
- 6 corn cnobs, cleaned from leaves
- 6 corn cnobs, cleaned from leaves
- 100 g butter
- 4 garlic cloves
- 1 teaspoon smoked sweet paprika
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoon ground coriander
- 1 flat teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- juice of 1/2 lemon
- parlsey for decoration
Preheat oven to 200 C.
Finely dice garlic. Melt butter in a saucepan, then add garlic and fry for 1 minutes, then add paprikas, coriander, salt and pepper and fry for another 30 seconds, set aside.
Put corn in a casserole dish, then pour the butter on the corns and coat them with butter. Put in the preheated oven and bake 25 minutes, rotating them once while baking. Next turn the grill option and grill corns 5 more minutes until a bit golden. Take the corns out of the oven, sprinkle with lemon juice and parsley. Put them in a big plate and pour the rest of the butter form the casserole dish on top of the ocrns.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )