poniedziałek, 24 lutego 2025

Pets de nonne- francuskie pączki z ciasta parzonego

 Pets de nonne, for English scroll down


Pets de nonne, w wolnym tłumaczeniu bąki zakonnicy, to flagowe francuskie pączki, które robione są specjalnie na Mardi Gras i karnawał. Są to małe i puszyste kulki przygotowane z ciasta parzonego z dodatkiem cukru pudru. Muszę przyznać, że są przepyszne i absolutnie proste w zrobieniu. Kiedy są świeże mają cieniutką skórkę a w środku są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Są naprawdę uzależniające!

Pets de nonne
ok 30 pączków

składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 75 g masła
- 15 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do podania

Masło połączyć w rondelku z cukrem, cukrem waniliowym oraz mlekiem, gotować aż masło się roztopi, a całość zagotuje. Następnie dodać mąkę i szybko mieszać aż ciaasto połączy się w jedną kulę. Ciasto smażyć jeszcze chwilę, po czym przenieść do miski i odstawić do ostudzenia. 
Kiedy ciasto będzie zimne, przenieść je do misy miksera i zacząć ucierać, dodawać po jednym jajku, ucierając do bardzo dobrego połączenia. Następnie ciasto przenieść do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką. 
Ok. 1 litr oleju rozgrzać w garnku do 180 C. Kiedy olej będzie gotowy, wyciskać małe kulki ciasta bezpośrednio na olej, odcinając je nożyczkami. Pączki smażyć parę minut aż się napuszą i będą mocno rumiane. Po tym czasie przenieść pączki na papier do pieczenia i odstawic do ostygnięcia. 
Do zamykanego pojemnika włożyć pączki, dodać parę łyżek cukru pudru, pojemnik zamknąć i całość wstrząsnąć, aby cukier puder pokrył pączki. Podawać świeże. 
Smacznego!

Pets de nonne
around 30 doughnuts

ingredients:
- 150 g all purpose flour
- 250 ml milk
- 75 g butter
- 15 g sugar
- 4 eggs
- 1 teaspoon vanilla sugar
- pinch of salt 
- icing sugar to cover

In a saucepan combine milk, butter, sugar and vanilla sugar. Cook until btter is melted and everything is boiling. Next add flour and stir vigorously until well combined, cook and stir 1 minute more. Next transfer to a bowl and set aside to cool.
When the dough is cooled, add in a stand mixer bowl and start to mix, add one egg at a time and beat very well until adding the next egg. Transfer the dough in a piping bag with a big and round tip. 
Heat around 1 liter of oil in a pot until reaches 180 C. Next pipe small amount of the dough directly above the oil and cut out with scissors. Let doughnuts fry for couple of minutes until puffed and golden brown. Next set aside on a paper towel, then transfer to a plastic container, add few tablespoons icing sugar, cover and shake to cover all the doughnuts at once. Serve Immediately. 
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...