Pataniscas de bacalhau, for English scroll down
To jedno z moich ulubionych portugalskich dań w ostanim czasie. Bardzo lubię również wersję z ośmiornicą, ale te z suszonym dorszem są chyba najbardziej klasyczne. Pataniscas to nic innego jak placuszki zrobione z gęstego ciasta nalenikowego z dodatkiem najbardziej popularnego portugalskiego składnika, czyli bacalhau- suszonego i solonego dorsza. Są bardzo proste w zrobienu, trzeba jedynie pamiętać o odpowiednim przygotowaniu ryby, ale i to nie jest trudne. Zajadam się tymi placuszkami zawsze, kiedy jestem w Portugalii, najczęściej na lunch :)
Pataniscas de bacalhau
ok 10 sztuk
składniki:
- ok 500 g suszonego i solonego dorsza (przed obróbką ze skórą i kośćmi) lub 250 g już gotowej samej ryby
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- ok 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Rybę zalaćsorą ilością zimnej wody i odstawić do lodówki na 3 dni, zmieniając wodę dwa razy dziennie.
Kiedy ryba będzie namoczona, wrzucić ją do gotującej się wody razem z liściem laurowym i 1 zielem angielskim i gotować ok 5-7 minut. Następnie rybę odsączyć, odstawić do ostudzenia, po czym oddzielić skórę oraz kości od mięsa. Mięso rozdrobnić na mniejsze części- powinno wyjść ok 250 g czystej ryby.
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do miski dodać cebulę, czosnek, rybę pietruszkę oraz jajka i wymieszać. Naprzemiennie dodawać mąkę i mleko cały czas mieszając. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Ciasto powinno być gęste tak, jak na racuchy.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oliwy z oliwek, po czym układać po 2 łyżki masy na każy placuszek. Smażyć po parę minut z obydwu stron do złotego koloru.
Smacznego!
Pataniscas de bacalhau
around 10 pancakes
ingredients:
- around 500 g salted and dried cod (with bones and skin) or 250 g already prepared fish
- around 500 g salted and dried cod (with bones and skin) or 250 g already prepared fish
- 3 eggs
- 150 g all purspode flour
- around 100 ml milk
- 1 small onion
- 2 garlic cloves
- handful chopped parsley
- salt and pepper to taste
Cover te fish with a lot of water and put in the fridge for 3 days, changing the water twice a day. Next bring fesh water to boil with bay leaf and 1 allspice and add fish, cook 5-7 minutes, then drain and leave to cool. Separate the meat from the bones and skin. Chop the meat in smaller pieces- you should get around 250 g ready to use fish.
Finely dice onion and garlic. Combine flour and baking powder.
In a bowl combine fish, onion, garlic, parsley, and eggs. Next add alternately flour and milk stirring vigorously all the time- the batter should have thick pancake consistency.
In a frying pan preheat a thick layer of olive oil, then add 2 tablespoons of batter per one pancake. Fry pancakes on both sides for couple of minutes until golden brown.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )