Plum pie with almonds, for English scroll down
Po tych przemyśleniach naszła mnie oczywiście ochota na kruche, a że miałam w domu trochę sliwek to decyzja była szybka. Zjedliśmy to ciasto w jeden dzień, całą blaszkę. Nie była ona bardzo duża, ale jednak- nie umieliśmy się opędzić od kolejnego kawałka. To ciasto krzyczy prostotą, ale jest jednym z najpyszniejszych, jakie jadłam. Myślę, że ze śliwkami węgierkami będzie jeszcze lepsze, ja w Norwegii nie mogę ich jednak dostać.
Kruchy placek ze śliwkami i migdałami
blaszka 21x25 cm
składniki na ciasto:
- 375 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 125 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Makę połączyć z solą i cukrem, dodać zimne masło i rozcierać do powstania kruszonki. Następnie dodać jajko i szybko zagnieśż w kulę. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić do lodówki. na przynajmniej 45 minut.
składniki na śliwki:
- 700 g śliwek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyzki mąki ziemniaczanej
- 50 g płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
Śliwki wydrylować i pokroić na pół. Wszystkie składniki dodać do sliwek i wymieszać do połączenia.
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki, pierwszą połowąciasta wylepić dno całej blszaki, po czym ponakłuwać widelcem. Do blaszki dodać śliwki i rozprowadzić równomiernie. Drugą część ciasta rozwałkować na więszką powierzchnię niż blaszka, następnie nawinąć na wałek i położyć na śliwki. Ciasto delikatnie docisnąć, po czym obciąć wiszące boki. Z pozostałego ciasta wyciąć liście i ozdobić nim wierzch ciasta. W cieście zrobić również parę krzyżyków, aby powietrze mogło przez nie uciekać w trakcie pieczenia.
Tak przygotowanie ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut to zrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Posypać cukrem pudrem i pdoawać.
Smacznego!
Plum pie with almonds
21x25 cm rectangle form
ingredients for crust:
- 375 g all purpose flour
- 250 g cold butter, cubed
- 125 g sugar
- 1 egg
- pinch of salt
In a bowl combine flour, sugar and salt. Add cold butter and crush until crumbles. Add egg and knead a ball very quickly- don't overwork the crust, otherwise it will be very hard. Divide the ball in two, cover with a cling fil and put in the fridge for at least 45 minutes.
ingredients for plums:
- 700 g plums
- 3 tablespoons sugar
- 2 tablespoons potato starch
- 50 g almond flakes
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon cardamom
Remove seeds drom plums and cut fruits in half. Add all ingredients in a bowl and stir until well combined.
Preheat oven to 180 C. Line a baking form with parchment paper.
Take the crust out of the oven and fill the bottom of the form with first part, then prick with fork. Next add plums and even. Roll out the second part of the crust to a little bit bigger rectangle than the form, Roll it on the rolling pin and transfer on top of the plums. Press slightly, then cut off the excess crust. From the remaining crust you can make some leaves and decorate the pie. Make some holes on the top layer of the crust, so the steam can go away while baking.
Take the pie in the preheated oven and bake around 50 minutes until golden. Remove from the oven and set aside until cool down, then sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )