poniedziałek, 27 października 2025

Zupa dyniowa z tortellini i salsiccią

 Pumpkin soup with tortellini and salsiccia, for English scroll down


Dynia- moje ukochane warzywo, od zawsze na zawsze. Gdyby nie wspaniałość letnich owoców, to jesień byłaby moją ukochaną porą roku w kuchni, w dużej mierze właśnie poprzez dostępność dyni. Cóż ja przygotowałam tej jesieni dla Was? Mam parę przepisów, które są fantastyczne i warte zrobienia. Pierwszym z nich jest ta oto zupa dyniowa z tortellini i salsiccią. Jeśli ktoś ma czas, można tortellini zrobić samemu, ja nietsety nie narzekam na brak zajęć, dlatego musiałam wspomóc się kupnymi/ choć i te były wybrane starannie. Jest to przepyszna zupa, która idealnie pasuje do tej pory roku, więc bardzo zachęcam do jej zrobienia. A jeśli jesteście takimi samymi fanami dyni jak ja, cóż nie macie więc wyboru, musicie zrobić tę zupę w Waszych kuchniach :)

Zupa dyniowa z tortellini i salsiccią
6 porcji

składniki:
- 400 g salsicci
- 400 g tortellini z fetą i szpinakiem- ja użyłam gotowych, ale śmiało można zrobić smamemu
- 300 g puree dyniowego
- 300 g śmietanki kremówki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g szpinaku
- 1  łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 litry bulionu
- 1 liść laurowy

Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę. Salsiccię wyjąć z jelita i ulepić z niej małe kulki. 
Do dużego garnka wlać 3 łyżki oliwy , następnie dodać cebulę oraz liść laurowy i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Do garnka dodać puree z dyni oraz kremówkę i wymieszać do połączenia, po czym dodać bulion oraz wszystkie przyprawy, i zagotować. Następnie wrzucić kuleczki salsicci i gotować ok 10 minut. Do zupy dodać tortellini i gotować parę minut aż będą al dente. Następnie dodać szpinak i gotować 1-2 minuty aż szpinak zwiędnie. Calość doprawić solą i pieprzem i podawać od razu.
Smacznego!

Pumpkin soup with tortellini and salsiccia
6 portions

ingredients:
- 400 g salsiccia
- 400 g tortellini- I used storebought, but you can always make your own
- 300 g pumpkin puree
- 300 g heavy cream
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 200 g spinach
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoon hot paprika
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon dry thyme
- 2 liters stock
- 1 bay leaf

Finely dice onion and garlic, Take the salsiccia out of the casing and form small balls from the meat. 
Heat 3 tablespoons olive oil in a big pot, then add onion and bay leaf and fry until glossy, then add garlic and fry for 30 seconds more. Add pumpkin puree and heavy cream, stir until combined, then add stock and all spices, stir and bring to a boil. Next add salsiccia balls and cook around 10 minutes. Add tortellini and cook until al dente, then add spinach and cook 1-2 minutes just until the spinach is wilted. Season with salt and pepper and serve.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...