sobota, 6 lipca 2013

Co zrobić z dojrzałych bananów? Muffiny!

Muffiny bananowe z czereśniami i orzechami włoskimi




Na wielu blogach pojawiają się przepisy albo na chlebek bananowy, albo na placki bananowe, albo właśnie na muffiny bananowe. Zaciekawiona smakiem, jaki może powstać po rozgnieceniu banana i dodania go, jako integralny składnik wypieku stwierdziłam, że skuszę się tym razem na muffiny. Zawsze próbuję swoich zmagań kuchennych i tym razem nie mogłam się oprzeć, żeby ich nie skosztować , bo zapach tych muffin zniewala, począwszy od samego robienia, przez pieczenie po wyciąganie z piekarnika i układanie ich na kratce a później na talerzu. Ale w takim razie co ze smakiem? Zniewolona fantastycznym zapachem chwilę po upieczeniu spróbowałam i nie mogłam się powstrzymać przed kolejnym kęsem. Muffiny są przepyszne, słodkie, puszyste, rozpływające się w ustach i... bananowe; ) Smak banana jest bardzo wyczuwalny, a poprzez czereśnie muffiny są wilgotne i nabierają lepszego charakteru.
Muffiny były niejako podziękowaniem za praktyki, które mogłam odbywać razem z moimi znajomymi ze studiów w jednym z katowickich ośrodków rehabilitacyjnych. Mam nadzieję, że wszystkim im tam smakowało, bo mnie i moim znajomym bardzo: )
Bazowałam na przepisie Nigelli, jednak pozmieniałam składniki i proporcję: ) Ach ta Nigella, jeśli chodzi o słodkości jest nie do zdarcia: )


Muffiny bananowe z czereśniami i orzechami włoskimi
15- 18 muffin< używałam papilotek o średnicy 6 cm>

składniki:
- 300 g mąki pszennej, użyłam tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200 g cukru
- 2 duże jajka
- 3 dojrzałe banany
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 125 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g czereśni- już wydrylowanych
- 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni <termoobieg>.
Banany rozgnieść widelcem. Masło roztopić w rondelku, następnie dodać cukier, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany, wszystko wymieszać. Do bananowej masy dodać kwaśną śmietanę, jajka i wymieszać wszystko porządnie. Następnie dodać czereśnie i orzechy i jeszcze raz wymieszać.
Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Suche składniki wsypać do miski z mokrymi i wymieszać bardzo niedbale do połączenia się wszystkiego. Grudki są w tym wypadku, jak najbardziej pożądane. 
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich masę do 2/3 wysokości papilotki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut, aż wierzch się zezłoci.
Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika, odczekać chwilę i przełożyć muffiny na kratkę do wystudzenia.
Smacznego!








6 komentarzy:

  1. ooo.. nie potrzebnie pisałaś mi o tym zapachu.. <3 zakochałam się, wpadam popołudniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentują. Ale jeśli mogę podzielić się "zdrowotną" radą - W przepisach, gdzie dodane jest roztopione masło, staram się zastępować je olejem rzepakowym - tak jest zdrowiej :) Olej rzepakowy (i generalnie tłuszcze roślinne) nie podnoszą cholesterolu, w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę, na pewno skorzystam w następnych przepisach!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Miałam dzisiaj z kajmakiem i truskawkami:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze muffinki ever! Robię z wisniami, migdałami, orzechami laskowymi lub włoskimi, w zależności, jakie mam w domu. Od kilku lat nr 1 na mojej liście. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...