niedziela, 13 lipca 2014

Krem brokułowy z niebieskim serem pleśniowym i sezamem

Zupa krem z brokułów z niebieskim serem pleśniowym i sezamem

Broccoli cream soup with blue cheese and sesame, for English scroll down


Krem brokułowy sam w sobie jest trochę mdły, przynajmniej dla mnie. I choć uwielbiam brokuły tego kremu bez żadnego dodatku chyba bym nie zjadła. A co wspaniale podkreśli smak i nada zupie charakteru? Na myśl od razu przyszedł mi ser pleśniowy, który charakterny jest na pewno. W dodatku ten z niebieską pleśnią jest jednym z moich ulubionych, bardzo lubię jego wyrazisty smak i maślaną konsystencje. Kiedyś pamiętam odrzucało mnie już na sam widok, dzisiaj mogłabym jeść kilogramami sery pleśniowe; )
Krem jest bardzo smaczny, lubię tą gęstą konsystencję i wyczuwalny smak sera. Jeśli jesteś fanem brokułów i sera pleśniowego, zapraszam; ))

Zupa krem z brokułów z niebieskim serem pleśniowym i sezamem
3- 4 porcje
 
składniki:
- 500 g brokułów
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 750 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju pistacjowego lub innego
- 3 łyżki sezamu
- sól, pieprz cytrynowy, imbir mielony do smaku

Sezam podprażyć na złoto na suchej patelni, odstawić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, po chwili czosnek i smażyć przez chwilę. Do garnka dodać różyczki brokuła i wszystko zalać bulionem. Gotować aż brokuły będą miękkie- ok 10 minut. 
W międzyczasie ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiedy brokuły będą miękkie zblendować je na krem, dodać ser, mieszać do rozpuszczenia, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą imbiru. Na końcu dodać sezam. 
Zupę podawać z grzankami oprószoną sezamem i serem pleśniowym.
Smacznego!

Broccoli cream soup with blue cheese and sesame
3- 4 portions

ingredients:
- 500 g broccoli
- 1 red onion
- 2 garlic cloves
- 60 g blue cheese
- 750 ml chicken stock
- 2 tablespoons pistachio oil
- 3 tablespoons sesame
- salt., lemon pepper to taste
- 1/2 ground ginger

Brown sesame on a frying pan until golden, set aside for later
Cut garlic and onion into small cubes, then heat a big pot with 2 tablespoons oil and add onion. Fry until glossy, then add garlic and fry for a moment. Add broccoli florets and pour the chicken stock. Cook until tender- for about 10 minutes.
Meanwhile coarsely grate cheese 
When broccoli are tender blend everything to get a smooth soup, then add cheese and cook until melted. Season with salt, pepper and ginger, then add sesame and stir to combine. Serve with toasts.
Enjoy!
 


7 komentarzy:

  1. tym kremem trafiłaś w moje smaki! cudownie podany, a takie zupy wręcz uwielbiam ...choć chyba zbyt rzadko je robię - czas to zmienić, póki jest wolne i tak duży zasób warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja lubię nawet tę prostą wersję, ale z takimi dodatkami krem brokułowy to musi smakować wybornie! MNIAM! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intryguje mnie połączenie tego sera z brokułem, muszę wypróbować :D Znów bomba !

    OdpowiedzUsuń
  4. uwieeeeelbiaaam brokułowy! <3 <3
    ale nie robiłam go jeszcze z pleśniowym.. :O
    mniam musi być :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Yyy, tak mi się wydaje, że ktoś zapomniał zaprosić mnie na niedzielny obiadek :p

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...