środa, 23 lipca 2014

Zimny deser w płynie: Orzechowo- cynamonowa frappe

Orzechowo- cynamonowa frappe

Peanut butter and cinnamon frappuccino, for English scroll down


Uwielbiam robić domowe kawy i czekolady. Najczęściej sięgam po ciepłą formę jednak w takie dni, jak te, niemożliwością jest picie gorącej kawy w środku dnia. Ratuję się litrami wody, lodami i właśnie takimi kawami. Pewnie, można iść do Starbucksa i zamówić ogromne frappuccino, tym bardziej, że teraz trwają happy hours, ale ja do najbliższego Starbucksa mam 15 km, więc po samą kawę jakoś nie chcę mi się jechać. Poza tym mam ogromną frajdę, robiąc takie cuda w swoich czterech ścianach. I powiem Wam szczerze, takiej kawy nie powstydziłaby się żadna kawiarnia. Jest pyszna, po prostu; )

Orzechowo- cynamonowa frappe
1 porcja

składniki:
- 200 ml bardzo zimnego mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku orzechowym, np takiej, zwykła kawa rozpuszczalna też się sprawdzi, najlepiej ta w proszku: )
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka kremowego masła orzechowego
- 2 łyżeczki syropu orzechowego do drinków
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ok 100 g śmietanki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- posiekane orzeszki ziemne do dekoracji

Masło delikatnie roztopić w garnuszku- nie za długo, żeby nie było za ciepłe.
Mleko połączyć z masłem, kawą, syropem orzechowym, cukrem i cynamonem. Wszystko wymieszać dokładnie trzepaczką, aby powstał jednolity płyn. Wstawić na chwilę do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder.
Kawę przelać do wysokiej szklanki, ozdobić bitą śmietaną i orzeszkami. Podawać od razu.
Smacznego!

Peanut butter and cinnamon frappuccino
1 portion

ingredients:
- 200 ml cold milk
- 2 teaspoons instant nut- flavoured coffee
- 1 tablespoon light brown sugar
- 1 tablespoon creamy peanut butter
- 2 teaspoons nut syrup for drinks
- 1/4 teaspoon cinnamon
- approx 100 ml whippingcream
- 1 teaspoon icing sugar
- chopped peanuts for sprinkle

Melt peanut butter in a sauce pan- not to long, it shouldn't be very warm.
In a bowl combine peanut butter, milk, cofee syrup, sugar and cinnamon to get a smooth liquid. Take into the fridge while beating a cream.
Beat cream until whipped cream, adding icing sugar in the middle of beating. Pour the frappuccino into a glass and decorate with whipped cream and peanuts.
Enjoy!





Letnie Orzeźwienie 2014

17 komentarzy:

  1. wow! i ty mi zazdrościsz gofrownicy?! ta kawa w porównaniu z moimi goframi dzisiaj jest o niebo lepsza! na sam widok się rozpływam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bym ją chętnie spróbowała. Wygląda lepiej niż w niejednej kawiarni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! A może chcesz nas zaprosić na taki deser? :D

      Usuń
  3. To się nazywa deser:) Wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności aż ślinka cikenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj skusiłabym się na taki płynny deser :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ustawiam się w kolejce po taką kawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Boska! Zapisałam sobie przepis i zrobię na pewno, bo też takie kawy uwielbiam.
    A najbliższy Starbuck's jest jakieś 50 km ode mnie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zimne kawki! Twoja jest na pełnym wypasie :) Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam frappe...a Twoja musi być megaaa pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale paznokcie to mogłabys sobie zrobić!!!!!!DRAMAT!!!!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...