poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pierniczki brukowce na ostatnią chwilę

Pierniczki brukowce


"Paving" gingerbreads, for English scroll down


Nie upiekliście jeszcze żadnych pierniczków? Bez obaw;) Ten przepis na pierniczki Was uratuje! Są to pierniczki, które można jeść już dzień po upieczeniu, choć oczywiście z każdym dniem stają się coraz lepsze. Jeśli jednak nie mieliście czasu lub po prostu zapomnieliście upiec pierniczków wcześniej, całkowicie Wam je polecam, moja mama bardzo je zachwalała i powiedziała, że koniecznie muszę dopiec kolejną partię;)

Pierniczki brukowce
ok 26 pierników

składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 100 g miodu
- 100 g masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- słoiczek powideł śliwkowych
- lukier ( szklanka cukru pudru+ 2 łyki wody)

Cukier, masło, miód oraz przyprawę do piernika połączyć w garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia wszystkich składników.
Mąkę przesiać i połączyć z sodą oczyszczoną. Do mąki dodać jajko i powoli wlewać zawartość garnuszka, mieszając całość. Ciasto zagnieść do uformowania gładkiej kuli, następni odrywać ciasto i formować kulki wielkości większego orzecha włoskiego, spłaszczyć i na środek nałożyć odrobinę powideł śliwkowych. Całość zlepić( będzie to trochę czasochłonne, nie nakładajcie zbyt dużo powideł, bo pierniczki się nie zlepią) i układać w małych odstępach na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni- termoobieg.
Gotowe pierniczki wstawić do piekarnika i piec ok 17- 20 minut aż wierzch lekko się zrumieni. Pierniczki wyjąć z piekarnik i całkowicie ostudzić, po czym polać lukrem, przykryć folią i odstawić na całą noc. Na następny dzień są gotowe do jedzenia, choć po dwóch, trzech dniach s jeszcze lepsze.
Smacznego!

"Paving" gingerbreads
about 26 gingerbreads

ingredients:
- 500 g cake flour
- 100 g runny honey
- 100 g butter
- 1 tablespoon gingerbread spice
- 100 g sugar
- 1/2 teaspoon baking soda
- 2 eegs
- plum preserves
- icing for glaze (1 cup icing sugar+ 2 tablespoons water)

In a saucepan combine sugar, butter, honey and gingerbread spice, cook until combined. In a bowl sift flour with baking soda, add eggs and gradually pour honey and butter mixture. Knead the dough until form a smooth ball. Form walnut- sized balls from the dough, then flatten with hands and put preserves in the center of the dough. Stick together and take into a baking sheet lined with parchment paper, leaving not much space between gingerbreads( don't take a lot of preserves into the dough, cause you won't stick it together)
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Take gingerbreads into the preheated oven and bake 17- 20 minutes until golden. Take out from the oven and set aside to cool completely, then glaze with icing, cover with a plastic foil and set aside overnight. Gingerbreads are edible next day, but after 2- 3 days gingerbreads are better.
Enjoy!





6 komentarzy:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...