poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Bananowo-czekoladowy pudding chia z orzechowym "karmelem"

Bananowo-czekoladowy pudding chia z orzechowym "karmelem"

Banana and chocolate chia pudding with peanut butter caramel for English scroll down


Orzechowy karmel- czy to nie brzmi najlepiej na świecie? Kiedy zobaczyłam przepis na to cudo stwierdziłam, że nie mogę przejść obok niego obojętnie. Kochani, ten z  Was, kto lubi masło orzechowe musi, po prostu musi tego spróbować. Zresztą cały ten pudding to jedno wielkie pyszne połączenie, jestem przekonana, że będzie Wam smakować. 
Najlepszą rzeczą w takich śniadaniach jest fakt, że rano nie trzeba wiele zrobić. Wystarczy zaparzyć herbatę i przełożyć warstwy w szklance. I już, śniadanie gotowe. Choć myślę, że na deser taki pudding sprawdzi się cudownie:)

Bananowo-czekoladowy pudding chia z orzechowym "karmelem"
2 porcje

składniki na pudding:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki nasion chia
- 1 dojrzały banan
- 120 ml mleka

Banana rozgnieść widelcem i połączyć ze wszystkimi składnikami, przykryć folią i odstawić n noc do lodówki

składniki na karmel:
- 50 g daktyli
- 120 ml mleka
- 1 duża łyżka masła orzechowego

- garść pistacji i ryżu preparowanego

Mleko podgrzać i zalać daktyle, odstawić na chwilę, po czym zblendować na krem. Dodać masło orzechowe i zblendować aż masa będzie gładka. Odstawić na noc do lodówki.

Na następny dzień wyjąć pudding i karmel z lodówki. Do szklanek kolejno wkładać pudding, ryż preparowany i karmel. Sam wierzch posypać pistacjami i podawać. 
Smacznego!

Banana and chocolate chia pudding with peanut butter "caramel"
2 portions

ingredients for pudding:
- 2 tabespoons chia seeds
- 1 tablespoon cocoa powder
- 1 ripe banana
- 120 ml milk

Crush banana with form and combine with remaining ingredients. Cover with a pastic foil and take into the fridge overnight.

ingredients for peanut butter "caramel"
- 50 g dates
- 1 heaping tablespoon peanut butter
- 120 ml milk

- handful of pistachios and puffed rice

Warm up the milk and pour into dates, set aside for couple minutes. Tjen blend into a paste, add peanut butter and blend again until smooth. Take into the fridge overnight. 

Next day remove pudding and caramel from the fridge and pour into glasses: pudding, rice and caramel in turn. Top with pistachios and serve.
Enjoy!




inspiracja: klik klik

17 komentarzy:

  1. Ale fajnie to wykombinowałaś:) a po kliknięciu na inspirację odsyła mnie na Twój aktualny post:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie idealne śniadanie,uwielbiam słodkie śniadania

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle smaków w jednej szklance <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis!:) ale chyba miało być żeby zalać daktyle a nie pistacje mlekiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzechowy karmel - to rzeczywiście brzmi niebiańsko! I jak łatwo go przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wzniosłaś pudding chia na wyższy level! Nie ma co! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ten karmeeeel <3 uwielbiam! i pistacje :) świetny pomysł na śniadanie zarówno jak i deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm, rozpływam się na samą myśl!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkie smaki w tym deserze ubóstwiam! To połączenie musi smakować nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Peanut butter caramel - bajeczny :) Zajadałabym z apetytem takie śniadanie :) Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  11. z takim karmelem ja biorę w ciemno, wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zwykle zaskakują mnie Twoje przepisy Fantastyczny deser.

    OdpowiedzUsuń
  13. Poważnie mnie tym karmelem zaintrygowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki pudding mogłabym jeść codziennie...I tak już drugi dzień z rzędu serwuje sobie i bliskim :) Po prostu pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...