Chleb pszenny na zakwasie z posypką za'atar
Wheat sourdough bread with za'atar crust top, for English scroll down
Chleb z pięknymi dziurami. Takie lubię najbardziej, wyglądają tak apetycznie, że naprawdę szkoda jeść takie cuda. Poza tym, że ma cudowne dziury, jest oczywiście pyszny. Najlepszy od razu po upieczeniu, kiedy masło topnieje od jego ciepła. Posypka nadaje mu bliskowschodniego smaku i charakteru. To chleb na co dzień, bo przecież każdy dzień powinien być tak wyjątkowy, jak ten chleb;)
Chleb pszenny na zakwasie z posypką za'atar
1 bochenek
składniki:
- 500 g mąki chlebowej
- 350 g wody
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 10 g soli
- 2 łyżki za'ataru
- 70 g słonecznika
- 50 g pestek z dyni
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka maku
Ziarna wymieszać z za'atarem i posiekać delikatnie.
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem- ciasto będzie lepkie. Następnie odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką. Po tym czasie sól wymieszać z odrobiną wody i wlać do ciasta, wymieszać do połączenia. Następnie zagnieść aż będzie gładkie. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny w ciepłe miejsce, składając je w międzyczasie po 30. 60 i 90 minutach. Następnie wyjąć ciasto z miski i uformować w okrągły lub owalny bochenek. Ciasto wysmarować olejem i posypać ziarnami, po czym włożyć do koszyka do wyrastania złączeniem do góry i jeszcze raz posypać ziarnami. Tak uformowany chleb odstawić na godzinę do wyrastania.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 C.
Po godzinie wyjąć chleb z koszyka i przenieść na blachę do pieczenia złączeniem do dołu i naciąć. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut. Jeśli chleb będzie się rumienił zbyt szybko, w drugiej połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę o 20 C.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Więcej na temat przygotowania domowego chleba znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Wheat sourdough bread with za'atar crust top
1 loaf
ingredients:
- 500 g wheat bread flour
- 350 g water
- 150 g active rye sourdough starter
- 10 g salt
- 2 tablespoons za'atar
- 70 g sunflower seeds
- 50 g pumpkin seeds
- 2 tablespoons sesame
- 1 tablespoon poppy seeds
In a small bowli mix all grains with za'atar and chop lightly.
In another bowl combine water, flour and starter. Cover with a kitchen cloth and set aside for 1 hour. Next mix salt with a little bit of water and pour into the dough, stir until combine and then knead until soft. Cover with kitchen cloth and set aside for 2 hours in the warm place, folding dough after 30, 60 and 90 minutes. After this time take the dough out from the bowl and form an oval or circle loaf. Oil the top and sprinkle with za'atar mix. Take the loaf into the bread basket smooth side down (sprinkled with za'atar mix), sprinkle again with the za'atar mix. Cover with the kitchen cloth and leave for rising about 1 hour.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
After 1 hour take the loaf into the baking sheet smooth side up, cut the pattern and take into the preheated oven. Bake around 35-40 minutes. If the bread is too much golden, reduce temperature to 220 C in the second part of baking.
Remove loaf from the oven and set aside to cool.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
kromeczka z masełkiem..ahh pycha chlebek :)
OdpowiedzUsuńjakie cudne dziury!!!
OdpowiedzUsuńMegaśnie udany:))) jesteś w tym dobra:)
OdpowiedzUsuńChlebek wyszedł mega pyszny :) Cudny jest!
OdpowiedzUsuń