Sernik na drożdżowym spodzie
Yeast cake with cheesecake, for English scroll down
Serników nigdy dość, w szczególności, że zbliżają się Święta:) O to ciasto poprosiła mnie kiedyś babcia, która uwielbia połączenie ciasta drożdżowego i sernika. Trochę inaczej zakładałam efekt finalny, ale okazało się że i moja wersja jest wspaniała. Kto kocha sernik zdecydowanie musi spróbować, tym bardziej, że nie jest to skomplikowane ciasto;)
Sernik na drożdżowym spodzie
forma 33-22 cm
składniki na ciasto;
- 300 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 2 jajka
- 3.5 g drożdży suszonych
- 15 g roztopionego masła
- 125 ml letniego mleka
- 1/4 łyżeczki soli
Mąkę przesiać i połączyć z solą. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem i odstawić na 5 minut. Do miski z mąką dodać jajka i zaczyn i wyrobić ciasto. Następnie dodać masło i zagniatać aż będzie elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie odgazować ciasto i rozwałkować na kształt formy, następnie włożyć do formy. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu- trzykrotnie zmielonego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Dodawać twaróg i ekstrakt waniliowy, ucierając wszystko na wolnych obrotach. Dodać budyń i wymieszać szpatułką.
Piekarnik nastawić na 170 C- grzanie góra-dół. Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą.
Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wylać masę twarogową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1-1.15 godzin aż masa twarogowa będzie ścięta. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Na zimny sernik wylać polewę i wstawić ponownie do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Yeast cake with cheesecake
33-22 cm form
ingredients for dough:
- 300 g all purpose flour
- 30 g cukru
- 2 jajka
- 3/5 g active dry yeast
- 15 g melted butter
- 125 lukewarm milk
- 1/4 teaspoon salt
In a bowl sift flour and add salt. In another bowl combine milk, sugar and yeast, leave for 5 minutes. Add egg and leaven into the flour and stir to combine, add butter and then knead until get soft and elastic dough. Take into the bowl, cover with a kitchen cloth and set aside fo 1.5 hours in a warm place to rise.
Deflate the dough and roll out into a big rectangle, then take into the form lined with parchment paper. Set adide for 25-20 minutes to rise.
ingredients for cheesecake:
- 1 kg farmer's cheese grounded 3 times
- 200 g sugar
- 4 eggs
- 1 package (40g) custard powder without sugar
- 1 teaspoon vanilla extract
- 100 g dark chocolate
- 40 g butter
Preheat oven to 170 C. At the bottom ov the oven add casserole dish filled with water.
In a stand mixer bowl beat sugar with eggs until soft and pale. Add cheese and extract, beating al the time on low speed. Add custard powder and combine with a spatula.
Transfer cheesecake into the yeast dough, even with a spoon and take into the preheated oven, bake 1-1.15 hours until cheesecake has been set.
Turn off the temperature and open door of the oven. Leave cheesecake in the oven until cool then take into the fridge, best overnight.
Next day melt chocolate and butter in a water bath, then pour into the cooled cheesecake, take into the fridge again until set.
Enjoy!
pycha !
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńhttps://wordpress.com/post/jaglusia.wordpress.com/2982
Ciekawe połączenie, bardzo przyjemne dla oka, dla podniebienia pewnie też :)
OdpowiedzUsuńArcysmaczny sernik. Robiłam już kilka razy :) Polecam!!
OdpowiedzUsuńtakieg połączenia jeszcze nie widziałam, ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńTakiego cuda to ja jeszcze nie jadłam! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń