Norweskie ciasto jabłkowe
Norwegian apple cake, for English scroll down
W prawie każdej restauracji można znaleźć ciasto jabłkowe. W Polsce rządzi jabłecznik, tutaj ciasto jabłkowe wygląda inaczej, jabłka są zanurzone w cieście, przyprawione kardamonem i cynamonem. Jest pewnie mnóstwo przepisów na ciasto jabłkowe, ja znalazłam dosyć interesujące, ponieważ jabłek jest w zasadzie więcej niż samego ciasta;) Na początku myślałam, że nic z tego nie wyjdzie, ale potem zrozumiałam, że to jabłka są bazą ciasta;) Ciasto jest słodkie, wilgotne i aromatyczne, zdecydowanie warte zrobienia;) Co ważne! Ciasto jest banalnie proste w zrobieniu:)
Norweskie ciasto jabłkowe
okrągła forma 18 cm
składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 50 g migdałów w płatkach
- 2 duże jabłka lub 3 mniejsze
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180 C.- grzanie góra-dół.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Suche składniki wymieszać w misce, dodać jajko, mleko i jabłka. Wszystko wymieszać- ciasto jest klejące. Ciasto przenieść do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Norwegian apple cake
18 cm round pan
ingredients:
- 160 g all purpose flour
- 160 g all purpose flour
- 1 egg
- 2 tablespoons milk
- 160 g sugar
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon cardamon
- 50 g almond patels
- 2 big or 3 smaller apples
- pinch of salt
Preheat oven to 180 C.
Mix all dry ingredients in a bowl, add egg, milk and apples- combine everything- batter will be sticking. Take batter into the form lined with parchment paper, even with a spoon and take into the preheated oven. Bake 50-60 minutes until the toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. After cool sprinkle with icing sugar.
Enjoy!
Idealne, następnym razem piekę Twoje! :)
OdpowiedzUsuńpodkradam kawałek :)
OdpowiedzUsuńehhh uwielbiam ciasta z jabłkami!
OdpowiedzUsuńUwielbiam norweskie eplekake - najbardziej takie z dużą ilością cynamonu i kardamonu :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi tym wpisem, że muszę spróbować wreszcie słynnego ciasta jabłkowego serwowanego w Frognerseteren Restaurant w Oslo. Słyszłam, że jest wyjątkowo dobre...
Więcej jabłek niż ciasta...? Biorę! :)
OdpowiedzUsuń