Curry pomidorowo-kokosowe z kurczakiem i batatami
Tomato and coconut curry with chicken and sweet potatoes, for English scroll down
Kolejny przepis na curry, który jak zwykle zresztą, podbił moje serce. Przepisów na curry jest mnóstwo, na moim blogu znajdziecie ich naprawdę sporą garstkę. Po pierwsze, uwielbiam curry i mogłabym jeść takie obiady codziennie. Po drugie, kombinacji na curry jest niezliczona ilość, więc nie trudno jest za każdym razem zrobić inne. Tym razem postawiłam na bataty, które uwielbiam. A jadłam je tak naprawdę pierwszy raz tutaj, w Norwegii. W Polsce jakoś nie umiałam się przekonać, ale w Norwegii są śmiesznie tanie, więc postanowiłam spróbować. Jakie było moje zdziwienie, jak nie mogłam się powstrzymać od niejedzenia ich;) W curry sprawdzają się znakomicie, zagęszczają lekko sos i wprowadzają słodki dodatek do pikantnej bazy, coś pysznego!
ps. Nie patrzcie na listę składników z grymasem na twarzy, większość to po prostu przyprawy;)
Curry pomidorowo-kokosowe z batatami i kurczakiem
6-8 porcji
składniki:
- 2 puszki mleka kokosowego
- 2 puszki pomidorów
- 2 spore bataty
- 1 puszka cieciorki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g piersi z kurczaka
- 125 ml bulionu
- 1 papryczka chili
- 2 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz do smaku
- olej kokosowy do smażenia
Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce.
Kurczaka, obrane bataty, cebulę, chili, czosnek i imbir pokroić w drobniejszą kostkę.
1 łyżkę oleju kokosowego rozgrzać na patelni i wrzucić kurczaka. Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć do zmiany koloru. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju kokosowego i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać imbir, czosnek oraz chili i smażyć jeszcze minutę. Dodać bataty i smażyć chwilę. Następnie wlać bulion oraz mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na mniejszym ogniu aż bataty zmiękną. Dodać pomidory, ciecierzycę, przyprawy oraz kurczaka i gotować na małym ogniu og 15-20 minut do zgęstnienia. Przyprawić solą i pieprzem i podawać.
Smacznego
Tomato and coconut curry with chicken and sweet potatoes
6-8 portions
ingredients:
- 2 cans coconut milk
- 2 cans chopped tomatoes
- 2 big sweet potatoes
- 1 can chickpeas
- 1 big onion
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 500 g chicken breasts, boneless and skinless
- 1 chili pepper
- 125 ml stock
- 1/2 teaspoon cumin
- 1/2 teaspoon coriander
- 1/4 teaspoon cinamon
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/2 teaspoon curry powder
- 1 teaspoon dried oregano
- 1 teaspoon dried basil
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 1/4 teaspoon cardamon
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- salt, pepper to taste
- coconut oil for frying
Combine all spieces in a bowl.
Cut chicken, sweet potatoes, onion, ginger, garlic and chili into small cubes.
Heat a frying pan with 1 tablespoon coconut oil over medium heat and add chicken, season with salt and pepper and fry until chicken has changed a colour. Transfer to a plate. Heat another 1 tablespoon coconut oil in the same frying pan and add onion, fry until glossy. Add garlic, ginger and chili, fry for a minute. Add sweet potatoes and fry another minute. Add coconut milk and stock and bring to a boil. Next simmer until potatoes has been tender. Add chicken, tomatoes, all spieces and chickpeas. Cook 15-20 minutes until thickened. Season with salt and pepper if needed and serve.
Enjoy!
Uwielbiam Twój cykl poznajemy smaki wschodu, spróbowałam już kilka przepisów i to danie równie mocno mi zasmakowało 😋 Wyśmienite 💜
OdpowiedzUsuń