Jajka faszerowane kremem z buraków z łososiem
Deviled eggs with beetroot cream and smoked salmon, for English scroll down
Kocham jajka faszerowane! Uwielbiam te tradycyjne, ale tym samym chce zawsze eksperymentować ze smakiem i dodawać coś nowego. Tym razem zdecydowałam się nafaszerować jajka puszystym kremem z buraka a na wierzch ułożyć plasterek mojego ulubionego wędzonego łososia. Wyszło cudnie! To świetna i niebanalna propozycja na wielkanocne jajka;)
Jajka faszerowane kremem z buraków z łososiem
ok 20 połówek jajek
składniki na krem:
- 2 upieczone lub ugotowane buraki średniej wielkości
- 5 żółtek ugotowanych na twardo
- 2 spore łyżki kremowego serka
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz do smaku
Buraki zblendować z żółtkami, dodać przyprawy, kremowy serek i ponownie zblendować do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. W łożyć do słoiczka i schłodzić.
pozostałe składniki:
- połówki jajek ugotowane na twardo bez żółtek
- 2 plastry łososia wędzonego
- koperek
Jajka faszerować kremem, łososia pokroić w paseczki, zwinąć i ułożyć na kremie. Udekorować koperkiem.
Smacznego!
Deviled eggs with beetroot cream and smoked salmon
about 20 eggs
ingredients for cream:
- 2 cooked or roasted medium beetroots
- 5 cooked yolks
- 2 big tablespoons cream cheese
- 1/2 teaspoon thyme
- salt, pepper to taste
Blend beetroots and yolks until smooth. Add spieces, cream cheese and blend more until smooth and fluffy cream. Take into the jar and cool in the fridge.
remaining ingredients:
- 2 slices of smoked salmon
- hard boiled eggs cut in half without yolks
- fresh dill
Stuff eggs with cream and cut salmon into stripes. Roll and take onto the cream. Decorate with dill.
Enjoy!
Kusi kusi...musi smakować cudownie 😋
OdpowiedzUsuń\bardzo efektownie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń