Folar de Pascoa
Folar de Pascoa, for English scroll down
W tamtym roku przygotowałam na Wielkanoc Słodki chlebek z Rumunii, a w tym roku postanowiłam zrobić portugalski słodki chlebek. Przepis oraz wskazówki otrzymałam od nikogo innego, jak rodzimego Portugalczyka:) Jest to słodka chałka z dodatkiem cynamonu i uwaga! Kminku. Jajka są nieodłączną częścią tego chleba, które służą przede wszystkim, jako dekoracja. Po upieczeniu i skonsumowaniu usłyszałam, że jest to smak prawdziwej Folar de Pascoa prosto z Portugalii:)
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Aby ta Wielkanoc, jak wszystkie inne, była wyjątkowa;)
Folar de Pascoa
1 bardzo duży chlebek lub dwa mniejsze
składniki:
- 750 g mąki pszennej luksusowej i odrobina do podsypywania
- 14 g suszonych drożdży instant
- 115 g masła, nie zimnego, ale też nie w temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 250 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczka mielonego kminku
- 170 g + 1 łyżka cukru
- 4 jajka ugotowane na półtwardo
Drożdże wymieszać z 60 ml mleka i 1 łyżką cukru, odstawić na 5 minut aż zaczną się pienić.
Mąkę przesiać razem z cynamonem i kminkiem, dodać pokrojone w kostkę masło i ucierać palcami do połączenia. Dodać drożdże, pozostałe mleko, cukier oraz jajka. Ciasto ugniatać aż będzie puszyste i elastyczne. Następnie odstawić do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 1.5 godziny.
Po tym czasie ciasto odgazować, 1/3 ciasta zostawić do przygotowania dwóch warkoczy, resztę ciasta zagnieść w kulę. Ciasto udekorować warkoczami, robiąc krzyż, jajka ugotowane na półtwardo wcisnąć pomiędzy warkocze- uwaga! Po upieczeniu uważam, że najpierw należy wcisnąć do ciasta jajka, a potem przykryć je warkoczami- jajka nie będą wtedy tak bardzo oddalone od siebie i ciasto będzie wyglądać lepiej.
Chlebek odstawić na 20-30 minut do napuszenia.
W tym czasie nastawić piekarnik na 180 C.- grzanie góra-dół.
Napuszone ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut do zrumienienia. Jeśli ciasto będzie się rumienić zbyt szybko, należy przykryć je folią aluminiową.
Po tym czasie chlebek wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Najlepsze jest oczywiście od razu po upieczeniu:)
Smacznego!
Folar de Pascoa
1 very big bread or 2 smaller
ingredients:
- 750 g all purpouse flour
- 14 g active dry yeast
- 115 g softened butter, cubed
- 4 eggs
- 250 ml lukewarm milk
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ground fennel
- 170 g + 1 tablespoon sugar
- 4 eggs, cooked half hard boiled
In a small pot combine yeast, 1 tablespoon sugar and 60 ml milk, set aside for 5 minutes until bubbling.
Sift flour with cinnamon and fennel, add cubed butter and crush in hands until combined. Add eggs, yeast mixture, milk and sugar and knead dough until elastic and soft. Take into the bowl, cover with a kitchen cloth and set aside until double size, about 1.5 hours.
Next deflate dough, leave 1/3 of dough to make 2 braids. Rest of bread fold into circle. Add braids, making cross and cooked eggs beeween. (My advise: first add eggs onto the dough and then cover with braids, egg will not separate that much and bread will look better).
Set bread aside for 20-30 minutes until puffy.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
When the bread is ready, wash it with beaten egg with milk and take into the preheated oven, bake 45-50 minutes until golden brown. Is bread is getting too much brown, cover it with aluminium foil.
After baking, remove cake from the oven and set aside until cool. The best is after baking;)
Enjoy!
Piękny po prostu piękny a jaki oryginalny... :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o takim,ale ani nie jadłąm,ani tym bardziej,nie piekłam. Twój wspaniale wygląda. Wesołych Świąt:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda,już nie raz widziałam,ale sama jeszcze nie robiłam,może na przyszły rok :)
OdpowiedzUsuńJest uroczy, i muszę przyznać, że dodatek kminku mnie zafascynował :)
OdpowiedzUsuńTo jest plus mieszkania w takim miejscu - nagle ma się bezpośredni kontakt z całym światem :)