poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Smażony kurczak w sosie sojowo-pomarańczowym

Smażony kurczak w sosie sojowo-pomarańczowym

Fried chicken with orange-soya sauce, for English scroll down


Przedstawiam Wam superproste i superpyszne danie z kurczakiem. Robiłam go już kilkakrotnie i za każdym razem chciałam poprosić o dokładkę. Jest to danie dla tych, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni lub dla tych, którzy nie mają na to po prostu czasu;) Najdłużej trwa chyba proces krojenia;)

Smażony kurczak w sosie sojowo-pomarańczowym
6 porcji

składniki na sos:
- 250 ml soku pomarańczowego
- 5 łyżek sosu sojowego (bezglutenowy w razie potrzeby)
- 2-3 łyżki sosu sriracha (nie powinien zawierać pszenicy, ale sprawdzcie czy jest bezglutenowy)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki wody

Wszystkie składniki sosu oprócz skrobi i mąki połączyć ze sobą w garnuszku. Gotować do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5-10 minut. Skrobię wymieszać z wodą. Sos ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać skrobię i mieszać cały czas do zgęstnienia.

składniki na kurczaka:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- sól, pieprz

Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę, kurczaka i papryki w paseczki. Na patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Następnie dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze chwilę. Dodać papryki i smażyć kilka minut aż staną się bardziej miękkie ale nadal chrupiące. Odstawić na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do zrumienienia. dodać warzywa oraz sos, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze parę minut. Podawać z ryżem
Smacznego!

Fried chicken with orange-soya sauce
6 portions

ingredients for sauce:
- 250 ml orange juice
- 5 tablespoon soya sauce
- 2-3 tablespoon sriracha sauce
- 1 tablespoon honey
- 1 teaspoon sesame oil
- 1 tablespoon corn strach
- 3 tablespoons water

Combine all ingredients except strach and water in a saucepan, cook until boil, reduce heat and cook another 5-10 minutes. Combine corn strach with water. Bring sauce again to the boil and pour strach into the sauce, stirring all the time. Cook until thickened.

ingredients for chicken:
- 1 kg chicken breasts, boneless and skinless
- 1 red bell pepper
- 1 yellow bell pepper
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- salt, pepper

Cut onion, garlic and ginger into small cube, bell peppers and chicken into stripes. Add 2 tablespoons oil into a fring pan and add onion, fry until flossy, add garlic and ginger, fry another minute. Add bell peppers and fry until soft but still crispy. Set aside. In the same frying pan pour another 2 tablespoons oil and add chicken, season with salt and pepper and fry until golden. Add sauce and veggies, stir well and cook couple of minutes more. Serve with rice.
Enjoy!






4 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...