Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami
Potato patties with mushrooms, for English scroll down
Jak tylko zobaczyłam ten przepis na jakimś amerykańskim blogu, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Byłam pewna, że od razu przypadną mi do gustu, przede wszystkim ze względu na świetną formę wykorzystania ziemniaków;)
Kotleciki są bezglutenowe i mogą być też wegańskie, jeśli tylko zastąpicie masło jakimś roślinnym tłuszczem, na przykład olejem kokosowym.
Dla serojadów będzie to nie lada gratka, ponieważ do środka można dać jakikolwiek ser, który po roztopieniu ciągnie się w nieskończoność;)
Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami
ok 9 kotlecików
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 80 g mąki pszennej lub kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 25 g masła lub oleju kokosowego
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- 1/2 łyżeczki tymianku
Ziemniaki ugotować do miękkości i zrobić puree. Dodać masło lub olej kokosowym i wymieszać. Odstawić, żeby odrobinę przestygły i dodać mąkę oraz przyprawy.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Oliwę rozgrzać i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem oraz dodać tymianek i smażyć do zrumienienia.
Garść ziemniaków uformować w kulkę, spłaszczyć i na środek dodać 1-2 łyżki pieczarek, całość zlepić i uformować kotlecik.
Kotleciki smażyć na oliwie z obydwu stron do zrumienienia.
Smacznego!
Potato patties with mashrooms
about 9 patties
ingredients:
- 1 kg potatoes
- 80 g all purpose flour or corn flour
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoons hot paprika
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
- 25 g butter or coconut oil (firmed)
- 500 g mushrooms
- 1 onion
- 1 garlic clove
- sat, pepper
- 1/2 teaspoon thyme
- olive oil for frying
Cook potatoes until tender, then add butter or coconut oil and make puree. Set aside until cool, then add flour and all spieces. Stir well.
Cut onion and garlic into small cubes, mushrooms into slices. Heat a frying pan with olive oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry another 30 seconds. Add mushrooms, season with salt, pepper an thyme and fry until golden brown.
Take one handful of potatoes and make ball, flatten and add mushrooms in the middle. Stick each side and form patty.
Fry patties on both sides until golden brown.
Enjoy!
Dawno ich nie jadłam, a uwielbiam! Na Twoich zdjęciach wyglądają przepysznie :-).
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne:)
OdpowiedzUsuńTen ser ciągnący się w nieskończoność to coś, czemu nie potrafię się oprzeć :) Boskie!
OdpowiedzUsuń