Czekoladowe ciasto tahini z truskawkami
Chocolate tahini cake with strawberries, for English scroll down
Był to pewnego rodzaju eksperyment, bo wybierając tahini musimy się liczyć albo ze wspaniałym dodatkiem albo z zepsuciem smaku. Tahini ma intensywny smak i łatwo jest przesadzić. Osobiście uwielbiam tahini i dla mnie nie ma czegoś takiego, jak "przesadzić" z jego ilością, ale wiem, że wiele osób za nim nie przepada.
Pzeglądając czeluści internetów, trafiłam kiedyś na bardzo ciekawy przepis wykorzystujący własnie tahini nie dośc, że do samego ciasta to jeszcze, jako krem. Stwierdziłam, że będzie to świetny pomysł na słoik tahini, który leżał u mnie już od jakiegoś czasu.
Ciasto wyszło świetne, bardzo wilgotne, miękkie i o pięknym kolorze. Należy pamiętać jedynie, aby wyciągnąć go trochę wcześniej przed podaniem, żeby krem mógł stać się bardziej miękki;)
Ciasto czekoladowe tahini z truskawkami
średnica 24 cm
składniki na ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g cukru
- 2 jajka
- 60 ml oleju
- 240 ml mleka
- 200 ml wrzącej wody
- 120 g kakao
- 160 g tahini
Piekarnik nastawić na 180 C (termoobieg).
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cukrem oraz solą. Qosobnej misce połączyć mleko, jajka, tahini oraz olej. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać. Wlać wodę i wymieszać jeszcze raz. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 60 minut do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przekroić na pół.
składniki na krem:
- 240 g cukru pudru
- 230 g miękkiego masła
- 160 g tahini
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 400 g truskawek
Masło utrzeć z tahini na puszystą masę, następnie dodawać cukier puder, cały czas miksując. Dodać cynamon i wmiksować w ciasto.
Połowę truskawek pokroić na plastry.
Jeden blat ciasta wysmarować kremem i ułożyć plastry truskawek, przkryć kolejnym i rozsmarować krem po bokach i górze ciasta. Ozdobić truskawkami.
Smacznego!
Chocolate tahini cake with strawberries
24 cm round form
ingredients for cake:
- 160 g all purpose flour
- 1 1/2 teaspoon baking powder
- 1 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon salt
- 300 g sugar
- 2 eggs
- 60 ml oil
- 240 ml milk
- 200 ml boiling water
- 120 g cocoa powder
- 160 g tahini
Preheat oven to 180 C.
Sift flour and combine with sugar, baking powder, baking soda, cocoa and salt. In another bowl combine milk, eggs, tahini and oil. Pour wet ingredients into the dry and combine. Pour water and stir again. Transfer cake batter into the form lined with parchment paper. Take into the preheated oven and bake approx. 60 minutes until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove cake from the oven and set aside to cool, then cut in half.
ingredients for tahini buttercream:
- 230 g butter at room temperature
- 240 g icing sugar
- 160 g tahini
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 400 g strawberries
Beat butter and tahini until soft and fluffy Gradually add icing sugar, mixing all the time. Add cinnamon and mix again.
Cut half of the strawberries into slices.
Spread 1/3 part of buttercream into firs layer of cake, next add strawberry slices and cover with second layer of cake. Spread rest of buttercream on the top and sides of cake. Decorate with strawberries.
Enjoy!
Uwielbiam połączenie czekolady z tahini i bardzo mi się podoba zarówno pomysł na ciasto, jak i piękne wykonanie :-).
OdpowiedzUsuńPozostaję blisko tematu, bo piekłam wczoraj brownies z chałwą i wiśniami.
Pozdrawiam serdecznie!
Jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńKiedy otwierasz swoją cukiernie? :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko! I te kolory, coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie !
OdpowiedzUsuńGenialne ciastko, świetne sprawdziło się w roli torciku urodzinowego ;)
OdpowiedzUsuń