Tost z jajkiem sadzonym i smażonymi pieczarkami oraz porem z sosem balsamico
Fried egg toast with fried mushrooms, leek and balsamico sauce, for English scroll down
Ostatnimi czasy znowu jadam na śniadanie turbo szybką opcje zwaną płatkami z mlekiem. Jak dwa lata temu potrafiłam wstawać o 5 rano bez problemu i szykować się do pracy, tak teraz mam problem ze wstawaniem i zdążeniem do pracy na 10. Myślę, że moje rozregulowanie wzięło się z nietypowych zmian w pracy. Ciężko jest mi w ogóle wstać, co dopiero zrobić jakieś ekstra śniadanie. Jednak, kiedy mam trochę więcej czasu rano, zawsze staram się jeść coś naprawdę dobrego i zaspokajającego mój głód na przynajmniej parę godzin.
Ten tost idealnie sprawdza się na leniwe śniadanie, gdzie wcale nie musisz się nigdzie spieszyć i możesz powoli rozkoszować się kawą czy herbatą o poranku. Smażony por jest dla mnie czymś, co idealnie zmienia warzywo, za którym raczej nie przepadam. jednak po usmażeniu ma całkowicie inny smak, który uwielbiam. To samo tyczy się karmelizowania czy pieczenia. Na surowo por wypada w moich oczach dosyć średnio i zawsze prosiłam moją mamę, kiedy robiła sałatkę warzywną, żeby dla mnie zrobiła jednak bez pora. Jego smak zaburzał mi całość i sałatka wtedy nie smakowała tak, jak powinna. W tym toście jednak por smakuje świetnie. W połączeniu z idealnie zrobionym jajkiem smażonym można pomyśleć, że właśnie zjadło się śniadanie w jakiejś restauracji;)
Tost z jajkiem sadzonym i smażonymi pieczarkami oraz porem z sosem balsamico
2 porcje
składniki:
- 4 kromki chleba
- 1/2 cebuli
- por- tylko białą część
- kilka pieczarek
- ulubiona sałata
- 2 jajka
- pomidor
- masło
- sól, pieprz
- sos balsamico- przepis tutaj
Piekarnik rozgrzać do 200 C- grzanie góra dół
Cebulę oraz pok pokroić na drobne kawałki, pieczarki w plasterki.
Chleb posmarować masłem. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać por i smażyć chwilę, dodać pieczarki i smażyć do zrumienienia się, przyprawiając solą oraz pieprzem.
Chleb wsadzić do piekarnika i przypiekać ok 5 minut. Jajka usmażyć na tej samej patelni, co pieczarki i por. aby żółtko nadal było płynne. Na jedną kromkę chleba ułożyć sałatę, pomidora, pieczarki z porem i usmażone jajko. Przyprawić solą oraz pieprzem i polać sosem balsamico. Przykryć kolejną kromką chleba i podawać.
Smacznego
Fried egg toast with fried mushrooms leek and balsamico sauce
- 2 portions
ingredients:
- 4 slices of bread
- 4 slices of bread
- 2 eggs
- 1/2 onion
- several mushrooms (about 4)
- favourite salad
- 1 tomato
- salt, pepper
- butter
- balsamico sauce- recipe here
Preheat oven to 200 C.
Cut onion and leek into small cubes, mushrooms into slices.
Spread butter onto bread. Heat a frying pan with 1-2 tablespoons olive oil. Add onion and fry until glossy, add leek and fry for a minute. Add muskrooms, season with salt and pepper and fry until golden brown.
Take bread into the preheated oven and bake approx 5 minutes until crispy. Fry eggs on the same frying pan from mushrooms and leek. Try to make yolk still liquid.
Add salad and tomato onto bread, next add leek and mushrooms and cover with egg. Season with salt and pepper and pour with salt and pepper. Cover with another slice of bread and serve.
Enjoy!
Zjadłabym takie śniadanko ☺ Kusi mnie bardzo...
OdpowiedzUsuń