poniedziałek, 17 lipca 2017

Pieczona pierś z kurczaka w sosie balsamico z salsą truskawkową

Pieczona pierś z kurczaka w sosie balsamico z salsą truskawkową

Baked balsamic glazed chicken breast with strawberry salsa, for English scroll down


Uwielbiam takie eksperymenty! Zawsze smakowały mi dania, w którym wykorzystywany był ocet balsamiczny do zrobienia słodkiego i gęstego sosu. Świetnie pasuje do dań słonych ale z użyciem czegoś słodkiego, w moim przypadku- truskawek. Muszę przyznać, i nie tylko ja w zasadzie, że tym daniem można podbić podniebienia wielu osób, a przede wszystkim zdobyć uznanie przyjaciół na wspólnej kolacji;) Kurczak świetnie współgra z sosem i salsą truskawkową, tworząc niezapomniane trio. Koniecznie warte spróbowania!

Pieczona pierś z kurczaka w sosie balsamico z salsą truskawkową
4 porcje

składniki:
- 4 piersi z kurczaka, oczyszczone
- sól, pieprz, olej kokosowy
- 250 ml octu balsamicznego
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli

- salsa truskawkowa- przepis tutaj
- ryż i sałatka z rukoli do podania

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Piersi z kurczaka przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym z obydwu stron do zrumienienia (ok 1-2 minuty z każdej strony).
Ocet połączyć z cukrem oraz solą i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować aż sos zacznie gęstnieć (niezbyt sługo, bo sos może się skrystalizować).
Kurczaka przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć folią aluminiową. Całość przenieść do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut. Następnie odkryć, polać delikatnie sosem i piec jeszcze 5 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i chwilę ostudzić. Pokroić w plasterki, polać sosem i podawać z salsą, sałatką i ryżem.
Smacznego!

Baked balsamic glazed chicken breast with strawberry salsa
4 portions

ingredients:
- 4 chicken breasts, boneless and skinless
- salt, pepper, coconut oil
- 250 ml balsamic vinegar
- 70 g sugar
- 1/2 teaspoon salt

- strawberry salsa- recipe here
- salad and rice for serving

Preheat oven to 200 C.
Season chicken with salt and pepper and fry on preheated coconut oil on both sides until golden (1-2 minutes each side).
Combine vinegar with sugar and salt, bring to a boil then reduce temperature and simmer until thickened (not too long, because sauce can be too thick).
Transfer chicken onto baking sheet lined with parchment paper and cover with aluminium foil. Take into the preheated oven and bake 12 minutes, uncover, gentle glaze with sauce and bake another 5 minutes. Next remove from the oven and set aside for 5 minutes. Cut in stripes, pour in sauce and serve with salsa, salad and rice
Enjoy!




3 komentarze:

  1. a to coś nowego,fajne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy kurczaka z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Salsa truskawkowa, jeszcze w połączeniu z kurczakiem, to bardzo oryginalny pomysł! Szczególnie ta salsa prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...