wtorek, 5 września 2017

Tarta jagodowo-jogurtowa z kremem serowym

Tarta jogurtowo-jagodowa z kremem serowym

Chocolate blueberry and yogurt tart with cream cheese frosting, for English scroll down


Myślałam, że będę pozbawiona świeżych jagód w Norwegii. Bo ciągle tylko borówki, borówki ale to nie jagody! Jednak pewnego razu, kiedy wybraliśmy się na wycieczkę do lasu, zobaczyłam, że hej! Przecież tu są JAGODY! Nie były jeszcze dojrzałe, więc nie mogłam ich zebrać, ale stwierdziłam, że skoro są w lesie to powinny pojawić się również w sklepie. Nie musiałam długo czekać, po tydzień później, kiedy wybrałam się na zakupy, zobaczyłam je w małych koszyczkach, których cena absolutnie nie przyciągała, ale nie mogłam się powstrzymać. Jagody to chyba moje ulubione letnie owoce i nie mogłabym odmówić sobie ich zjedzenia chociaż raz w ciągu lata! 
Ostatnio mama wysłała mi również jagody w słoiku, więc te były idealne na zrobienie masy, natomiast świeże jagody posłużyły mi za dekoracje i tak, układałam te jagody jedna po drugiej na masie serowej. Myślałam, że będę robić to wieczność, ale efekt bardzo mnie zadowala, więc warto było.
Tarta jest pyszna, mocno owocowa i jeden kawałek to zdecydowanie za mało:)

Tarta jagodowo-jogurtowa z masą serową
forma 28 cm

składniki na spód:
- 220 g mąki pszennej luksusowej
- 30 g kakao
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 60 g cukru

Cukier połączyć z mąką i kakao. Dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść kulę. Owinąć w folię, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na 190 C.- grzanie góra-dół.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić formą. Dno ponakłuwać widelcem. Formę wyłożyć folią aluminiową i wysypać obciążenie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

składniki na masę jagodową:
- 500 g jogurtu naturalngo
- 200 g jagód
- 100 g śmietany 18%
- 60 g cukru
- 3 jajka

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Jagody zmiksować w blenderze, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masę wylać na ostudzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 min aż masa będzie ścięta. Ciasto zostawić chwilę w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.

składniki na masę serową:
- 200 g serka kremowego
- 100 g cukru pudru
- 20 g miękkiego masła
- szczypta soli
- ok 200 g jagód

Masło utrzeć na puszystą masę. Serek połączyć z cukrem pudrem oraz solą i powoli dodawać do masła, cały czas miksując. Krem wyłożyć na zimną masę jagodową, udekorować jagodami i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!

Chocolate blueberry and yogurt tart with cream cheese frosting
28 cm tart form

ingredients for crust:
- 220 g all purpose flour
- 30 g cocoa powder
- 60 g sugar
- 1 egg
- 125 g cold butter, cubed

In a bowl combine salt, sugar and flour. Add butter and crush with fingers until crumbles. Add egg and quickly form a ball. Wrap with plastic foil, flatten to a dish shape and take to the fridge for an hour.
Preheat oven to 190 C.
Take out the crust form the fridge and roll out into 3-4 mm thick circle. Fill tart form in and prick the bottom with fork. Cover crust with aluminium foil and toss pie weight. Take form into the preheated oven and bake 10 minutes. Remove pie weight with aluminium foil and bake another 10 minutes. Take out from the oven and set aside to cool.

ingredients for blueberry mass:
- 500 g plain yogurt
- 200 g blueberries
- 100 g sour cream 18%
- 60 g sugar
- 3 eggs

Preheat oven to 180 C.
Blend blueberries into pulp and add all ingredients, mix well until incorporated. Pour onto cooled crust and take into the oven, bake approx. 45 minutes until blueberry layer has been set. Turn off the oven and open doors leave tart for few minutes in the oven then remove and set aside until cool completely.

ingredients for cream cheese frosting:- 200 g cream cheese
- 100 g icing sugar
- 20 g butter at room temperature
- pinch of salt
- 150-200 g blueberries

In a bowl combine icing sugar, cream cheese and salt. In another bowl beat butter until creamy and gradually add cream cheese mixture, mixing all the time. 
Spread frosting over the cooled tart, decorate with blueberries and take to the fridge overnight. 
Enjoy!






5 komentarzy:

  1. pyszna ! szkoda,że w tym roku jagód tak mało..

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jagody to też ulubione owoce lata <3 Tarta wygląda przecudnie, a połączenie jagód z jogurtem to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka ona pięęękna :) Zrobię ją gdy zatęsknię za latem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łaknę takich kolorów w tę paskudną pogodę! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boska! I ten kolor - no coś wspaniałego! :)
    W Danii niestety nie ma jagód, a mi się tak bardzo chce...

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...