sobota, 2 września 2017

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Pulpeciki z indyka w lepkim sosie sojowym i makaronem soba

Pulpeciki z indyka w lepkim sosie sojowym z makaronem soba

Turkey meatballs with sticky soya sauce and soba noodles, for English scroll down


Te pulpety to hit. Hit po prostu. Jak zrobiłam w domu to nie zostało nic. Wprawdzie przepis musiał trochę poczekać na publikację, ale warto było, ponieważ jest to danie, pod którym podpisuje się obiema rękami. Pyszne są i tyle;) Ważne jest również to, że są banalnie proste. Może jest w nich trochę składników, ale należy je jedynie wymieszać, krojąc parę z nich w kostkę. To wszystko:)

Pulpeciki z indyka w lepkim sosie sojowym z makaronem soba
ok 4-5 porcji

składniki na pulpety:
- 1 kg mielonego indyka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego lub tamari
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz

Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce i wilgotnymi palcami lepić pulpeciki.
Na patelni rozgrzać ok 2 łyżki oleju i smażyć pulpeciki z obydwu stron na rumiany kolor.

Składniki na sos:
- 125 ml sosu sojowego lub tamari
- 150 ml wody
- 90 g miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego

- surówka azjatycka do podania (przepis tutaj)
- makaron soba

Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce, po czym wylać na patelnie z pulpetami i gotować do zgęstnienia.
Podawać z surówką i ugotowanym makaronem.
Smacznego!

Turkey meatballs with sticky soya sauce and soba noodles
4-5 portions

ingredients for meat:
- 1 kg ground turkey
- 1 red onion
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1 tablespoon soya sauce or tamari
- 1 teaspoon rice vinegar
- 1 teaspoon sesame oil
- 2 tablespoon breadcrumbs
- 1 egg
- 1/4 teaspoon coriander
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1 tablespoon sesame
- salt, pepper to taste

Cut onion, garlic and ginger into small cubes. In a bowl mix all ingredients and form meatballs with wet fingers. 
Heat a frying pan with 2 tablespoons oil over medium heat and fry meatballs until cooked and golden.

Ingredients for sauce:
- 125 ml soya sauce or tamari
- 150 ml water
- 90 g honey
- 1 tablespoon potato or corn starch
- 1 teaspoon rice vinegar
- 2 teaspoons sesame oil

- soba noodles
- Asian salad (recipe here)

Combine all ingredients in a bowl and pour into the meatballs, cook until thickened. Serve with salad and soba noodles. 
Enjoy!




inspiracja: klik klik

3 komentarze:

  1. Cykl wschodni, biorę w ciemno 😉 Wszystko w tym daniu mi pasuje 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie będzie przesadą, gdy napiszę że to danie to petarda! 👍 Wyjątkowy smak 😋

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...