czwartek, 9 listopada 2017

Chlebek buraczany z nadzieniem serowym (na słono)

Chlebek buraczany z nadzieniem serowym

Beetroot bread with cream cheese filling, for English scroll down


To był hit. Szczególnie, kiedy po przekrojeniu ujrzałam żółto-zielony kolor zamiast czerwonego! Nie wiem, jak to jest ale w przypadku pieczenia buraków, ciasto zmienia kolor. Tak samo miałam wtedy, kiedy piekłam chleb z burakami. Co ciekawe ciasta kakaowe z burakiem mają ładny brązowo-czerwony kolor, więc nie mam pojęcia, jaka jest zależność. Niemniej ten chlebek smakował obłędnie, szczególnie na śniadanie. Jest to słona wersja chlebka, więc nie zdziwcie się, że nie ma soli;) Ja najbardziej lubiłam go jeść tak po prostu, ale świetnie smakuję również z przeróżnymi pastami do chleba;)

Chlebek buraczany z nadzieniem serowym
keksówka 26 cm

składniki na nadzienie:
- 250 g kremowego serka
- 1 duże jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia, odstawić na później.

składniki na chlebek:
- 160 g mąki pszennej
- 160 g mąki pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 60 g roztopionego masła
- 160 ml mleka
- 260 g puree buraczanego (z trzech średnich buraków)
- sól, pieprz do smaku (po ok 1/2 łyżeczki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra- dół.
Suche składniki przesiać do miski. Puree połączyć z jajkami, masłem i mlekiem do połączenia. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia.
Keksówkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Do formy dodać 1/2 masy buraczanej, następnie wyłożyć masę serową i ponownie przykryć masą buraczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut do suchego patyczka. Wystudzić całkowicie.
Smacznego!

Beetroot bread with cream cheese filling
26 cm loaf pan

ingredients for filling:
- 250 g cream cheese
- 1 big egg
- 3 tablespoons all purpose flour
- salt, pepper to taste

Mix all ingredients in a bowl and set aside for later.

ingredients for bread:
- 160 g all purpose flour
- 160 g wholewheat flour
- 3 eggs
- 60 g melted butter
- 160 ml milk
- 260 g beetroot puree (from 3 medium beetroots)
- 1 teaspoon baking powder
- 1 tablespoon dried wild garlic
- salt, pepper to taste (about 1/2 teaspoon each)

Preheat oven to 180 C. Butter loaf pan and sprinkle with breadcrumbs.
Mix dry ingredients in a bowl. In another bowl mix wet ingredients until combined. Add wet ingredients into dry and stir until combined. Add half of batter into the loaf pan, next add cream cheese filling and cover again with beetroot batter. Take to the preheated oven and bake approx. 60 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Let cool completely.
Enjoy!





4 komentarze:

  1. Dla mnie bomba, bo lubię takie słone wypieki :) I ciekawostka z tym kolorem, bo na skórce jakoś pozostał różowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale jest sól, tylko cukru nie ma ;)
    A z tym kolorem faktycznie tajemnicza sprawa... (Ja dzisiaj robiłam buraczany sorbet - wyszedł różowiutki! ;))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...