Shepherd's pie z dynią, bakłażanem i słodkimi ziemniakami
Butternut squash, eggplant and sweet potatoes puree Shepherd's pie, for English scroll down
Wariacja na temat jednego z moich ulubionych dań do zapiekania. Chciałam, żeby było jesiennie i ciepło. Nie mogło się więc obyć bez dyni oczywiście, którą mogę jeść wiecznie. Co w niej jest takiego, że mnie tak zachwyca?:)
Postanowiłam również użyć słodkich ziemniaków, ponieważ nadają temu daniu wspaniały jesienny kolor, ale także dodają nowego smaku.
Jestem bardzo zadowolona z mojej wariacji na temat klasyki i ogromnie Wam ją polecam, szczególnie na teraz, kiedy pogoda jest jaka jest (w Oslo zimno i deszczowo niestety).
Shepherd's pie z dynią, bakłażanem i słodkimi ziemniakami
6 porcji
składniki na puree ziemniaczane:
- 1 kg słodkich zmienniaków
- 50 g startego parmezanu
- 30 g masła
- 100 ml mleka (u mnie migdałowe)
- 1 łyżeczka soli
Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, zagotować wodę z 1/2 łyżeczki soli i ziemniakami, następnie gotować do miękkości. Odcedzić wodę, dodać parmezan, sól, mleko oraz masło. Całość zblendować na gładką masę. Przełożyć to rękawa cukierniczego i odstawić.
składniki na zapiekankę:
- 800 g mięsa mielonego- u mnie wołowina
- 1 bakłażan
- 1/2 mniejszej dyni piżmowej
- 1 cebula
- 1 ząbki czosnku
- 240 ml bulion
- 2 łyżki przecieru lub pasty pomidorowej
- 150 g pieczarek
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik nagrzać do 200 C.- grzanie góra-dół.
Dynie pokroić na półksiężyce, obrać, przyprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Następnie wyjąć i pokroić w kostkę.
Cebulę, czosnek i bakłażan pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i dodać cebulę, smażyć chwilę. Dodać czosnek i smażyć jeszcze kilka sekund. Dodać mięso oraz pieczarki smażyć do zmiany koloru. Dodać bakłażana, bulion, przecier, paprykę, cynamon, oregano, kumin oraz przyprawić solą i pieprzem. Smażyć ok 10 minut. Dodać dynię i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem jeśli trzeba. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzch wycisnąć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C.- grzanie góra-dół. Piec k 30 minut, następnie dwie minuty na funkcji grill.
Smacznego!
Butternut squash, eggplant and sweet potatoes puree Shepherd's pie
6 portions
ingredients for potato puree:
- 1 kg sweet potatoes
- 30 g butter
- 50 g grated parmesan
- 100 l milk (I used almond milk)
- 1 teaspoon salt
Peel potato and cut into smaller pieces. Add to the water and salt with 1/2 teaspoon salt. Bring to boil and cook until tender. Next drain and add all remaining ingredients. Blend well until smooth paste. Take puree into the piping bak and set aside.
ingredients for filing:
- 800 g minced meat- I used beef
- 1 eggplant
- 1/2 smaller butternut squash
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 240 ml stock
- 2 tablespoons tomato paste
- 150 g mushrooms
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon cumin
- 1 teaspoon dried oregano
- salt, pepper to taste
Preheat oven to 200 C.
Cut squash into half moons and peel. Take onto the baking sheet lined with parchment paper, Season with salt, pepper and sprinkle with olive oil. Take into the preheated oven and bake 20 minutes. Take out from the oven and cut into cubes.
Cut onion, garlic and eggplant into cubes, mushrooms into slices. Heat a frying pan with 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for couple of seconds more. Add meat and mushrooms, fry until meat has changed the colour. Add eggplant, stock, tomato paste, cinnamon, cumin, paprika oregano salt, and pepper and cook for 10 more minutes. Add squash and stir well. Season with salt and pepper if needed. Transfer into the casserole dish and pipe all potatoes on the top. Take into the preheated oven (180 C.) and bake 30 minutes, then turn on grill function and bake another 2-3 mnutes. Serve with salad.
Enjoy!
Ale pyszniasta odsłona tej zapiekanki! Z pewnością wypróbuję ją w takiej wersji! :D
OdpowiedzUsuńTak to i ja lubię! Dynia lub bataty zamiast ziemniaków świetnie się nadaje do tego dania!
OdpowiedzUsuńA gdybym zmniejszyła ilość mięsa do 400g, to ew. zmniejszyć ilość bulionu albo zwiększyć ilość innych składników (dynia, baklażan, pieczarki)? Czy nie ma znaczenia dla konsystencji potrawy? Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście możesz dodać więcej warzyw dla zwiększenia objętości :)
UsuńCo do bulionu, przygotowałabym 240 ml ale najpierw wlała tylko połowę, pogotowała danie i zobaczyła jak wygląda, jeśli będzie wyglądać sucho, dolałabym go więcej :)
Pozdrawiam!
Ps. Jeśli w ogóle nie chcesz używać mięsa, mam podobny przepis nawet w wersji wegańskiej:
Usuńhttp://iadorecinnamon.blogspot.com/2021/09/zapiekanka-dyniowa-z-kasza-gryczana.html?m=1
Możesz połączyć te dwa przepisy ze sobą i zrobić górę z jednego a dół z drugiego, dodając dynię czy bakłażana do środka:)
Zrobiłam. Było pyszne! O połowę mniej mięsa za to więcej warzyw. Bez cynamonu za to papryka wędzona i trochę więcej kuminu. Pomysł z puree z batatów genialny. To one nadają całej zapiekance wyjątkowego smaku. Dzięki
OdpowiedzUsuń