Nocna owsianka dyniowa
Overnight pumpkin oatmeal, for English scroll down
To, co lubię w owsiankach nocnych to to, że są łatwe w przygotowaniu i rano można się delektować ich smakiem bez zbędnego stania w kuchni. Idealna opcja, kiedy na przykład nie masz czasu rano, budzisz się najpóźniej, jak możesz, zarzucasz coś na siebie i wychodzisz do pracy. Taka owsianka ratuje mój żołądek:)
W Oslo zawitała solidna jesień, bardzo często jednak można już poczuć powiew zimy, w nocy temperatura schodzi do 0 stopni lub nawet poniżej. Owijam się w wełniany płaszcz, zakładam czapkę oraz szalik i na razie nie jest mi zimno straszne. Zobaczymy w zimę, a podobno zima w Norwegii ma być w tym roku bardzo mroźna...
ps. Ha en glad Halloween:)
Nocna owsianka dyniowa
1 porcja
składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 125 ml mleka (u mnie migdałowe)
- 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżka nasion chia
- 3 łyżki puree dyniowego- moje puree było dosyć rzadkie
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
- 20 g orzechów- u mnie piniowe
Wieczorem wymieszać wszystkie składniki w miseczce i wstawić do lodówki na całą noc. Na następny dzień przelać do słoika lub przed podaniem podgrzać.
Smacznego!
Overnight pumpkin oatmeal
1 portion
ingredients:
- 50 g rolled oats
- 125 ml milk- I used almond
- 2 teaspoons honey or agave srup
- 1 tablespoon chia seeds
- 3 tablespoon pumpkin puree- mine puree was runny
- 1/3 teaspoon cinnamon
- pinch of ginger and nutmeg
- 20 g nuts- I used pine nuts
Combine all ingredients in a bowl the night before and take into the fridge overnight. Next morning pour oatmeal into the jar of warm up before serving.
Enjoy!
Jako fanka owsianek, musiałam już spróbować 🙂 Świetna na tę porę roku 🙂
OdpowiedzUsuńMmm, musiała smakować bosko!
OdpowiedzUsuńTak sobie myślę, że zacznę Ci pisać komentarze po duńsku (pisany duński i norweski są do siebie niesamowicie podobne), to będziemy razem ćwiczyć umiejętności lingwistyczne ;)