Roladki z kurczaka z dynią, orzechami włoskimi i sosem pieczarkowy
Butternut squash chicken roulades with walnuts and mushroom sauce, for English scroll down
To jest moi drodzy hit! Hit przepisów z dynią. Jest to tak proste a zarazem tak pyszne danie, że trudno oprzeć się przed jego zrobieniem. Ogólnie rzecz biorąc "najtrudniejszym etapem" jest związanie roladki;)
Od wielu już lat ciągle zaskakuje mnie, jak prosta kuchnia może być smaczna, wartościowa i piękna. To nie jest oczywisty przepis, ale jego zrobienie nie wymaga wielkiej znajomości technik gotowania. Ponadto nie jest to drogie danie.
To, że uwielbiam dynię wie każdy. Zawsze kiedy przychodzi sezon dyniowy, zakasuje rękawy i wymyślam coraz to nowe przepisy. Czekam cały rok aż dynia zawita w mojej kuchni, nie mrożę jej, więc muszę nacieszyć się nią tylko wtedy, kiedy jest.
Te roladki naprawdę nas zachwyciły, mięso jest bardzo soczyste, nadzienie rozpływające się w ustach a sos... no cóż kto nie lubi sosu pieczarkowego?;)
Roladki z kurczaka z dynią, orzechami włoskimi i sosem pieczarkowym
4 porcje
składniki na roladki:
- 4 spore piersi z kurczaka
- 200 g puree z dyni piżmowej
- 1 duża garść orzechów włoskich, posiekanych
- 1 garść posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Piersi z kurczaka albo utłuc, albo pokroić w taki sposób, aby były cieńsze (ja nauczyłam się tej sztuczki w pracy). Przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
Puree połączyć z orzechami, pietruszką i papryką. Przyprawić dosyć sporą szczyptą soli i pieprzu. Na wierzch każdej piersi nałożyć nadzienie, zostawiając 1-2 cm miejsca z każdej strony. Następnie zwinąć w roladkę i zabezpieczyć przez rozpadnięciem się: albo związać sznurkiem albo przekłuć wykałaczkami.
Gotowe roladki polać odrobiną oliwy z wierzchu i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut.
składniki na sos:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany kremówki- u mnie bezlaktozowa
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Smażyć do rumianego koloru. Następnie dodać kremówkę i gotować do zgęstnienia sosu.
Gotowe roladki podawać z sosem i dodatkami. U mnie prosta sałatka i kasza gryczana.
Smacznego!
Butternut squash chicken roulades with walnuts and mushroom sauce
4 portions
ingredients for roulades:
- 4 medium size chicken breast
- 200 g butternut squash puree
- handful chopped walnuts
- handful chopped parsley
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- salt, pepper to taste
Preheat oven to 200 C.
Cut chicken or use meat tenderizer to flatten breasts and season with salt and pepper on both sides.
In a bowl combine puree, walnuts and parsley. Season with paprika and big pinch of salt and pepper.
Add filling onto each breast, leaving 1-2 cm space on each side. Roll chicken until roulade and secure with bakers twine or skewers.
Pour each roulade with olive oil and take into preheated oven, bake 25 minutes.
ingredients for mushroom sauce:- 300 g mushrooms
- 300 ml heavy cream- I used lactose free
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- salt, pepper to taste
- 1.2 teaspoon thyme
Cut onion and garlic into cubes, peel mushrooms and cut into slices.
Heat a frying pan with 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a moment. Add mushrooms, season with salt, pepper and thyme and fry until golden brown. Add heavy cream and cook until thickened.
Serve roulades with sauce and additions- I used buckwheat groats and simple salad.
takie jesienne danie, wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPrzewspaniałe danie. Zresztą dynia, kurczak i orzechy to trio, które lubi się bardzo :)
OdpowiedzUsuńCudowne 🙂 Idealna całość. Będzie i u mnie na obiadek 😉
OdpowiedzUsuńRewelacja! Podoba mi się sposób wykonania i skład, który sprawdzi się u mnie w najbliższych miesiącach. Filety nie są tłuste a soczyste i pyszne 😋
Usuń