sobota, 7 października 2017

Pierogi z kaszą orkiszową, dynią i pieczarkami z masłem szałwiowym

Pierogi z kaszą orkiszową, dynią i pieczarkami z masłem szałwiowym

Spelt groat pumpkin and champignons dumplings with sage butter, for English scroll down


Pierogi mogę jeść zawsze. Najlepiej smakują, kiedy przyjeżdżam do Polski. Ostatnio postanowiłam jednak przygotować pierogi w Norwegii. Po przyjeździe z Gdańska, gdzie jedliśmy świetne pierogi w najpopularniejszej gdańskiej pierogarnii Mandu, ponownie chcieliśmy zjeść pierogi, które ja osobiście uwielbiam. A że mamy jesień to postanowiłam wykorzystać sezon na dynię i wykombinować z niej jakiś dobry farsz. Na początku miały być po prostu z dynią, ale kiedy zajrzałam do szafki i zobaczyłam kaszę orkiszową, wiedziałam, że nastąpi zmiana planów. 
Pierogi mają świetny smak, są delikatne ale zarazem lekko pikantne (zależy ile dodacie pieprzu;D) Zjedliśmy je w zastraszającym tempie i choć zrobiłam ich ponad 50, wszystkie zniknęły w dwa dni:)

Pierogi z kaszą orkiszową, dynią i pieczarkami z masłem szałwiowym
ok 55 sztuk

składniki na nadzienie:
- 200 g kaszy orkiszowej
- 200 g puree z dyni (uwaga- moje było rzadkie)
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz do smaku

Kaszę orkiszową ugotować według zaleceń na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać ok 2 łyżki oliwy o dodać cebulę. Smażyć do zeszklenia, dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem i smażyć do mocnego zrumienienia. 
Do kaszy dodać pieczarki, puree dyniowe, przyprawić papryką oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. Wszystko wymieszać.

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- ok 175 ml gorącej wody
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju

Mąkę wysypać na stolnicę zrobić dołek i dodać jajka, sól oraz olej, lekko wymieszać. Powoli dodawać gorącą wodę i mieszać. Następnie zagnieść na elastyczne i gładkie ciasto. 
Ciasto partiami rozwałkować na cienki blat i wykrawać pierogi szklanką lub wykrawaczką. Następnie nadziewać pierogi i sklejać według upodobań.
Pierogi dodać do gotującej i osolonej wody, gotować ok 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

składniki na masło szałwiowe
- 50 g masła
- kilka listków szałwi

Masło roztopić na patelni, dodać liście szałwii i smażyć aż będą chrupiące. Polać masłem pierogi i ozdobić liśćmi szałwii. 
Smacznego!

Spelt groat pumpkin and champignons dumplings with sage butter
about 55 dumplings

ingredients for filling:
- 200 g spelt groats
- 200 g pumpkin puree (mine was runny)
- 500 g champignons
- 1 onion
- 1/2 teaspoon thyme
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- salt, pepper to taste

Cook groats according to package. Cut onions into cubes and champignons into slices. Heat a frying pan with 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, gry until glossy then add mushrooms. Season with salt, pepper and thyme, fry until golden brown.
In a big bowl combine, spelt groats, pumpkin puree, mushrooms and paprika. Season with generous pinch of salt and pepper. 

ingredients for dough:
- 500 g all purpose flour
- about 175 ml hot water
- 2 eggs
- 3/4 teaspoon salt
- 1 tablespoon canola oil

In a bowl add flour and salt, then make hole and add eggs and oil, carefully start to mixing everything. Gradually add hot water and mix until combined, then knead until smooth and elastic dough.
Partially roll out the dough to thin circle and cut circles with cup or round cutter. Add 1/5 teaspoon filing onto the circle and carefully stick sides all together.
Bring water to boil with pinch of salt, add dumplings and cook 2-3 minutes after they floated on the water surface.

ingredients for sage butter
- 50 g butter
- several sage leaves.

Melt butter and add sage, fry until crispy. Pour dumplings with butter and decorate with leaves.
Enjoy!








3 komentarze:

  1. Mniam 😋 Będę robić! Pięknie Ci wyszły 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe! sam farsz tez bym zjadła a w takich fikuśnych pierożkach to juz w ogóle :P

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, z takim farszem musiały smakować niebiańsko! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...