środa, 4 października 2017

Gnocchi z figami, szynką prsut i puree z dyni i marchewki

Gnocchi z figami, szynką prsut i puree z dyni i marchewki

Gnocchi with figs, prsut ham and pumpkin carrot puree, for English scroll down


Robiłam podobne danie, jednak wtedy użyłam do tego gnocchi które były zrobione z ricotty. Tym razem wykorzystałam klasyczne gnocchi i podałam je również z puree dyniowo-marchewkowym. Całość smakuje świetnie i zmusza do zjedzenia więcej niż chcemy;) To jesienne danie, które świetnie pasuje na przystawkę, jak i danie główne:)
ps. Wykorzystałam do tego dania szynkę przywiezioną z Chorwacji, która jest niesamowita! Jeśli tylko będziecie w Chorwacji kupcie na lokalnym targu paczkę z prsut i rozkoszujcie się jego smakiem, jest podobna do prosciutto ale zawsze to produkt regionalny;)

Gnocchi z figami, szynką prsut i puree dyniowo-marchewkowym
4 porcje

składniki na puree:
- 500 g obranej dyni
- 150 g młodej marchewki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Dynię pokroić na mniejsze kawałki razem z marchewką. Warzywa przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, polać oliwą i przyprawić solidnie przyprawami. Wstawić do piekarnika i piec ok 20-30 minut aż warzywa zmiękną. Jeszcze ciepłe przełożyć do blendera i zblendować na puree. Moja dynia była bardzo soczysta, więc puree wyszło rzadsze niż chciałam. Jeśli użyjecie dyni o bardziej suchym miąższu, puree będzie przypominało mus.

składniki na gnocchi:
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka

Ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać sól i rozgnieść praską na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Jajka rozkłócić i dodać do masy. Całość szybko zagnieść w jednolitą masę. Z ciasta formować wałeczek i pociąć na mniejsze kawałki robiąc gnocchi.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucić gnocchi do dotującej się wody i gotować ok 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i przełożyć na talerz.

pozostałe składniki:
- 6-7 fig
- 4 duże plastry szynki prsut (można użyć prosciutto)
- paczka rukoli
- 1 duża cebula
- 4 młode marchewki
- gałązka rozmarynu

Figi pokroić na ćwiartki. cebulę w krążki, marchewki przekroić na pół.
Marchewkę gotować razem z odrobiną soli w wodzie aż będzie miękka ale nadal chrupiąca.
Na patelnię wlać 1-2 łyżki oleju i dodać cebulę z rozmarynem, smażyć do zrumienienia. Dodać figi i przysmażyć aż będą ciepłe.
Na talerz wyłożyć rukolę, gnocchi, figi z cebulą, marchewkę i dodać puree dyniowo-marchewkowe. Prsut pokroić na mniejsze kawałki i udekorować wierzch.
Smacznego!

Gnocchi with figs, prsut ham and pumpkin-carrot puree
4 portions

ingredients for puree:
- 500 g peeled pumpkin
- 150 g baby carrot
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 2 tablespoons olive oil
- salt pepper

Preheat oven to 200 C.
Cut pumpkin and carrot into smaller pieces and toss onto baking sheet lined with parchment paper. Sprinkle with olive oil and season with seasoning. Take into the preheated oven and bake approx. 20-30 minutes until soft.
Take out from the oven, put into the blender and blend until smooth. Set aside

ingredients for gnocchi:
- 1 kg potatoes
- 230 g all purpose flour
- 2 eggs
- 1 teaspoon salt

Cook potatoes until soft and tender. Drain and add salt. Mash with potato masher and set aside until cool. Add flou and mix just to combined. Add lightly beaten eggs and knead quickly until soft dough. Make roller from the dough and cut into smaller pieces, making gnocchi.
Bring water with pinch of salt to boil and add gnocchi, cook 1-2 minutes have floated on the water. Drain and set aside.

remaining ingredients:- 6-7 figs
- 4 slices of prsut ham (you can use prosciutto instead)
- box of argula
- 1 big onion
- 4 baby carrots
- 1 stalk of rosemary

Cut carrot in half, cook in water and pinch of salt until soft but still crispy.
Cut onion into stripes. Heat a frying pan with 2 tablespoons oil over medium heat. Add onion and rosemary and fry until gold. Add figs and fry until warm.
Put argula on the plate, next add gnocchi, carrot figs and pumpkin-carrot puree. Cut prust into smaller pieces and add on the top. Serve warm.
Enjoy!






5 komentarzy:

  1. figi + szynka + dynia - tak klasyczne połączenie, ale nigdy się nie nudzi! smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiego połączenia smaków nie jadłam,spróbowałabym, choć są one dla mnie bardzo wyszukane:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie 😁 Wszystko co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe, pyszne i pożywne. Zamiast szynki prust dodałam hiszpańskie jamon :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, marzenie! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...