niedziela, 4 marca 2018

Kurczak cytrynowy pieczony z ryżem

Baked lemon chicken with rice, for English scroll down



To jeden z tych obiadów, które robię na okrągło. Dlaczego? Bo jest pyszny, prosty i starcza na dłużej niż jeden dzień (oczywiście zależy od tego, jak dużą rodzinę macie;)) Kurczak rozpływa się w ustach a ryż smakuje wyśmienicie w połączeniu z wszystkimi przyprawami. Danie, które musi zagościć u Was na stole!:)

Kurczak cytrynowy pieczony z ryżem
ok 6 porcji

składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka podzielone na udka i pałki
- skórka z dwóch cytryn
- sok z dwóch cytryn
- 500 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona cebula
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 750 ml bulionu
- 125 ml wody
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia

4 ząbki czosnku pokroić drobno. Połączyć z sokiem i skórką z cytryny, oregano, 2 łyżkami oliwy, wodą, papryką ostrą oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Pozostały czosnek, cebulę, paprykę oraz pieczarki pokroić w kostkę.
Na 1-2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i smażyć do zrumienienia. Dodać paprykę i smażyć ok 3 minuty. Dodać ryż oraz bazylię i smażyć jeszcze minutę.
W międzyczasie na osobnej patelni obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Do ryżu dodać bulion i zagotować. Dodać kurczaka, przyprawić solą i pieprzem jeśli trzeba. Całość wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut.
Smacznego!

Baked lemon chicken with rice
6 portions

ingredients:
- 4 chicken quarters divided for tights and sticks
- zest of 2 lemons
- juice of 2 lemons
- 500 g mushrooms
- 1 red bell pepper
- 1 red onion
- 6 garlic cloves
- 300 g rice
- 750 ml stock
- 125 ml water
- 2 tablespoon dried oregano
- 2 tablespoon olive oil
- 1/2 teaspoon hot paprika
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1 teaspoon dried basil
- salt and pepper

Cut 4 garlic cloves into small cubes. Stir in with lemon juice and zest, oregano, 2 tablespoons olive oil, water, hot paprika and pinch of salt and pepper. Add chicken and cover with spices very well. Take into the fridge for at least 2-3 hours.
Cut mushrooms, remaining garlic, onion and bell pepper into cubes. Heat a big frying pan or pot with 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion. Fry until glossy. Add garlic and fry for 30 seconds. Add mushrooms, season with salt, pepper and thyme and fry until golden brown. Add bell pepper and fry more for 3 minutes. Add rice and basil and fry for a minute.
Meanwhile fry chicken on each side just until golden. Preheat oven to 200 C.
Pour stock into the rice and bring to a boil. Next add meat and take everything into the oven, bake approx. 40 minutes.
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...