sobota, 24 marca 2018

Sernik nowojorski z sosem żurawinowym

New York cheesecake with cranberry sauce, for English scroll down


Sernik na Wielkanoc to zawsze dobry pomysł. Ja ten robiłam dosyć niedawno i muszę przyznać, że to jeden z lepszych serników, jakie jadłam. Ogólnie rzecz biorąc najlepsze są oczywiście z polskiego twarogu, jednak osobiście uwielbiam Philadelphię, więc dla mnie ten sernik był bardzo smaczny. Dodatkowo, sos z żurawiny sprawiał, że ciasto nie było zbyt mdłe i świetnie przełamywało smak. Jeśli jesteście fanami serników, koniecznie musicie spróbować i tego, ponieważ całkowicie jest tego warty;)

Sernik nowojorski z sosem żurawinowym
forma 24 cm 

składniki na spód:
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 80 g roztopionego masła

Ciasteczka zblednować z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie dodać ciasteczka i ugnieść. Włożyć do lodówki na 20 minut.

składniki na masę serową:
- 1 kg serka Philadelphia Classic
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 g kwaśnej śmietany 18 %
- skórka z jednej cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół. Formę obłożyć szczelnie folią aluminiową.
Serek zmiksować z cukrem do połączenia, dodać po jednym jajku, miksując tylko do połączenia. Dodać śmietanę, sok i skórkę z cytryny i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać szpatułką. Masę przelać do formy. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wypełnionego w połowie wodą. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 90 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić do wystudzenia. Następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ciasto polać polewą i wstawić na cąłą noc do lodówki.

składniki na polewę śmietanową:
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny

Składniki wymieszać ze sobą i polać nią ciasto.

składniki na sos żurawinowy:
- 200 g świeżej żurawiny
- 100 g cukru
- sok z 1/2 cytryny

Żurawinę połączyć z cukrem i sokiem i gotować aż żurawina lekko się rozpadnie i powstanie sos- ok. 5-10 minut. Podawać z ciastem.
Smacznego!

New York cheesecake with cranberry sauce
24 cm round form

ingredients for crust:
- 200 g wholewheat cookies
- 80 g melted butter

Blend cookies with butter until consistence of wet sand. Line bottom of the form with parchment paper and add cookies, form the bottom and set aside into the fridge for 20 minutes.

ingredients for filling:
- 1 kg Philadelphia Classic
- 250 g sugar
- 4 eggs
- 3 tablespoons all purpose flour
- 250 g sour cream 18 %
- zest of one lemon
- 2 teaspoons lemon juice

Preheat oven to 180 C. Line tightly outside of the form with aluminium foil.
Beat cream cheese with sugar, add one egg at a time, mixing until combine. Add sour cream, zest and lemon juice and mix just until combined. Add flour and stir with spatula. Pour filling into the form. Put cake into the casserole dish half filled with water. Take into the preheated oven and bake 15 minutes. Reduce temperature and bake another 90 minutes.
After baking turn off the oven and open doors, leave cake until cool. Next take out the cake from the oven and cool completely, pour with cream glaze and put into the fridge overnight.

ingredients for sour cream glaze:
- 250 g sour cream 18%
- 1 tablespoon sugar
- 1 tablespoon lemon juice

Combine all ingredients and pour onto the cake.

ingredients for cranberry sauce:
- 200 g fresh cranberry
- 100 g sugar
- juice from 1/2 lemon

Combine ingredients in a double bottom pan and cook until cranberry has been tender and juicy- around 5-10 minutes. Serve with cake.
Enjoy!







1 komentarz:

  1. Jestem wielką fanką serników, a zwłaszcza nowojorskich. Świetny sos! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...