Broccoli patties, for English scroll down
Chciałabym, żeby tak zielono jak na tym talerzu, było już na zewnątrz. Niestety w Norwegii nadal mamy zimę, a w zasadzie takie nie wiadomo co. Pada śnieg, topnieje, pada śnieg, topnieje. Temperatury nadal w okolicach zera a w nocy mocno ujemne. Trochę mnie to już męczy i wolałabym piękną i rozkwitającą wiosnę. Wiem jednak, że sama sobie wybrałam taki klimat pogodowy, więc nie mogę za bardzo narzekać;)
Te kotleciki są bardzo wiosenne, nie dość, że mają piękny kolor, to jeszcze świetnie smakują. Koniecznie do spróbowania, może przywołam nimi wiosnę!:)
Kotleciki z brokułów
ok 7 sztuk
składniki:
- 500 g brokułów
- 1 marchewka
- 20 g parmezanu
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 ząbek czosnku
- garść pestek słonecznika
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
- sól, pieprz do smaku
Brokuły rozdzielić na różyczki i ugotować do miękkości, wystudzić i zblednować na puree. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, czosnek pokroić drobno. Słonecznik uprażyć na złoto. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, formowa kotleciki i smażyć na małym ogniu z obydwu stron do zrumienienia.
Smacznego!
Broccoli patties
7 patties
ingredients:
- 500 g broccoli
- 20 g parmezan
- 2 tablespoon rice flour
- 1 egg
- 1 carrot
- 1 garlic clove
- handful sunflower seeds
- 1/4 teaspoon smoked hot paprika
- salt, pepper to taste
Divide broccoli into florets and cook until tender, set aside until cool. Next blend into puree. Coarsely grate carrot, cut garlic into small cubes and toast sunflower seeds. In a bowl combine all ingredients and form patties. Fry on low heat until golden brown bo both sides.
Enjoy!
Świetne 😋 I dzieciaki się zajadają 👍
OdpowiedzUsuń