Roasted chickpea wraps, for English scroll down
Zwykle mam w kuchni na tyle czasu, żeby zorganizować obiad, który sobie zaplanowałam. Zdarza się jednak, że nagle mam za mało czasu i n szybko trzeba wymyślić coś innego, w końcu coś trzeba zjeść;) Tak było w tym przypadku. Nie wiem dlaczego, ale zawsze mam w pogotowiu puszkę ciecierzycy. Myślę, że powodem trzymania puszki ciecierzycy na czarną godzinę jest po po prostu fakt, że bardzo ją lubię i można z niej wyczarować dużo fajnych rzeczy. Tym razem postanowiłam zrobić proste wrapy z pieczoną ciecierzycą i tzatzykami. Kolejny raz prostota powala na kolana;)
Wrapy z pieczoną ciecierzycą
6 porcji
składniki na sos:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1/2 ogórka zielonego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli lub więcej
- 1/4 łyżeczki pieprzu lub więcej
Ogórka zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć z wody. Czosnek pokroić bardzo drobno. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić.
składniki na ciecierzycę:- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej z wody i osuszonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka oliwy
Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Ciecierzycę połączyć z przyprawami i oliwą, wysypać na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić d nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
pozostałe składniki:- 6 tortilli kukurydzianych/pszennych
- paczka pomidorków koktajlowych
- kilka liści sałaty rzymskiej
Pomidory przekroić na pół, sałatę posiekać drobniej. Tortillę podgrzać lekko na patelni. Na tortillę nałożyć łyżkę sosu, sałatę, pomidory oraz pieczoną ciecierzycę. Zwinąć i podawać.
Smacznego
Roasted chickpea wraps
6 portions
ingredients for tzatzyki:
- 250 g plain yogurt
- 1/2 cucumber
- juice of 1/2 lemon
- 1 garlic clove
- salt, pepper to taste
Coarsely grate cucumber and squeeze to reduce water as much as you can. Cut garlic into very small cubes. Combine all ingredients in a bowl and set aside.
ingredients for chickpea:
- 1 can chickpeas, drained and dried
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- 1 tablespoon olive oil
Preheat oven to 200 C.
Combine all ingredients and toss onto a baking sheet lined with parchment paper. Bake 20 minutes, stirring occasionally.
remaining ingredients:
- pack of cherry tomatoes
- several lettuce leaves
- 6 corn/wheat tortillas
Cut tomatoes in half and salad into smaller pieces. Warm tortillas in a pan, then spread 1 tablespoon of sauce over the tortilla. next add tomatoes, salad and chickpeas, wrap everything and serve.
Enjoy!
Ja też od jakiegoś czasu bardzo mocno zaprzyjaźniłam się z ciecierzycą i mam (nie)jedną puszkę schowaną:) piekłam ją w piekarniku, ale nigdy nie jaddłąm z wrapami, no chyba że w postaci hummusu:)
OdpowiedzUsuń