Naan bread, for English scroll down
Nie wiem dlaczego, tyle czasu wzbraniałam się ze zrobieniem domowych chlebków naan. Nie kupowałam też w sklepie, po prostu ich nie jadłam. Zadaję sobie to pytanie, ponieważ chlebki naan to jedno z najlepszych dobroci, jakie moglibyśmy sobie wyobrazić. Są bardzo proste w przygotowaniu i smakują świetnie z curry, dipami, hummusem... można wymieniać bez końca. Odkąd zrobiłam je jakieś pół roku temu po raz pierwszy, regularnie pojawiają się w mojej kuchni. Koniecznie spróbujcie wersji domowej i ugotujcie jakieś dobre, rozgrzewające curry, których na blogu zresztą nie brakuję. Możecie też chwilę poczekać, ponieważ na blogu zapowiada się bardzo smaczny przepis kuchni indyjskiej:) Będziecie zachwyceni, mówię Wam!
Chlebki naan
8 sztuk
składniki:
- 520 g mąki pszennej
- 240 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki drożdży suszonych instant
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej*
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*
- 40 g ghee lub masła klarowanego
- 60 ml ciepłej wody
- 180 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić na 10 minut do powstania bąbelków. Dodać pozostałe składniki oprócz ghee i ugniatać do powstania bardzo delikatnego i elastycznego ciasta. Wstawić do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5 godziny lub na całą noc do lodówki.
Po tym czasie podzielić na 8 części i każdą rozwałkować na 4-5 mm. Patelnię rozgrzać )najlepiej żeliwną) i roztopić ghee. Jedną stronę ciasta posmarować ghee i położyć na patelnię tą stroną. Smażyć z obydwu stron po ok minucie.
Smacznego!
* wiem, że dodawanie sody i proszku do pieczenia w przepisach z drożdżami może wydawać się dziwne, ale zgodnie z obietnicami autorki przepisu ma to pomóc w lepszej strukturze ciasta. Chlebki są bardziej miękkie, puszyste i dłużej utrzymują świeżość. Są to również tradycyjne składniki w klasycznych przepisach na naan.
Naan bread
8 naans
ingredients:
- 520 g all purpose flour
- 240 g Greek yogurt
- 1 tablespoon sugar
- 3/4 teaspoon dry instant yeast*
- 1 teaspoon baking soda*
- 1 1/2 teaspoon baking powder
- 40 g ghee
- 60 ml warm water
- 180 ml warm milk
- 1/2 teaspoon salt
In a bowl combine yeast, sugar and water, set aide for 10 minutes until bubbling. Add remaining ingredients excluded gheeand knead dough until soft and elastic. Add to the bowl, cover with cloth and set aside for 1.5 hours in a warm place or overnight in a fridge.
After this time divide dough for 8 pieces. Preheat frying pan (cast iron pan is the best) and melt ghee. Spread ghee on one side of the dough and start frying this side down. Fry naans on both sides, around 1 minute each side.
Enjoy!
* I know, that adding baking powder and baking soda in the recipse, which contains yeast is strange. Although according to the author of the recipe words, this helps to make naan fluffy and soft. It also helps with maintaining naans fresh.
inspiracja: klik klik
Też jeszcze nie robiłam i też nie wiem dlaczego wzlekałam. Czekam na indyjski przepis 😋
OdpowiedzUsuńŚwietne, przypominają mi w smaku precle i paluszki 😉
OdpowiedzUsuń