Chicken and pineapple hoisin sauce noodles, for English scroll down
Wiecie, że uwielbiam wszelkiego rodzaju azjatyckie dania. Ten makaron jest bardzo aromatyczny i zawiera w sobie tyle smaków, które łącząc się w całość, powodują ślinotok. Jestem wielką fanką sosu hoisin, nie tylko oczywiście do pad thai, który i tak możecie znaleźć na blogu;)
Polecam Wam ten makaron, bo jest po prostu pyszny!
Noodle z kurczakiem, ananasem i sosem hoisin
4 porcje
składniki na sos:
- 125 ml sosu sojowego
- 124 ml wody
- 125 ml soku z ananasa (z puszki)
- 100 g cukru
- 100 g sosu hoisin
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, odstawić.
składniki na danie:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 duża marchew
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 puszka ananasa
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- sól, pieprz
- 400 g noodli
Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Kurczaka, cukinię i ananasa w większą kostkę. Marchew pokroić w półplasterki a paprykę w paski.
Noodle ugotować al dente, odstawić.
Cebulę zeszklić na dużej patelni lub woku, dodać czosnek oraz imbir i chwilę smażyć. Dodać marchew, po chwili cukinię oraz paprykę, smażyć aż warzywa zmiękną ale nadal będą jędrne.
W międzyczasie przyprawić kurczaka solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażyć ze wszystkich stron. Do warzyw dodać kurczaka, ananasa i makaron. Wszystko wymieszać. Dodać sos i gotować do zgęstnienia.
Podawać z orzeszkami.
Smacznego!
Chicken and pineapple hoisin sauce noodles
4-6 portions
ingredients for sauce:
- 125 ml soy sauce
- 125 ml water
- 125 ml pineapple juice (from the can)
- 100 g sugar
- 100 g hoisin sauce
- 1 tablespoon rice vinegar
- 1 tablespoon sesame oil
- juice of 1/2 lemon
- 2 tablespoon corn starch
Combine all ingredients and set aside.
ingredients for dish:
- 500 g chicken breast
- 1 zucchini
- 1 big carrot
- 1 big red bell pepper
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 1 pineapple can
- salt, pepper
- 400 g noodles
Cut ginger, cloves and onion into small cubes. Zucchini, pineapple and chicken cut into bigger cubes, carrot in halfmoons and bell pepper into stripes.
Cook noodles until al dente. Drain and set aside.
Fry onion until glossy, next add garlic and ginger, fry for 30 seconds. Add carrot, then zucchini and bell pepper, fry until veggies are tender but still crispy.
Meanwhile season chicken with salt and pepper and fry until golden for 2 minutes each side.
Add chicken, noodles and pineapple into the veggies, stir well. Pour sauce, combine and cook until thickened.
Serve with peanuts.
Enjoy!
Biorę ❤
OdpowiedzUsuńbrzmi nieźle i wygląda jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńPyszna słodka odsłona 😋
OdpowiedzUsuń