poniedziałek, 28 stycznia 2019

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

Chocolate orange cupcakes with chocolate frosting, for English scroll down


Lubicie czekoladę? Jeśli tak to te babeczki są zdecydowanie dla Was. Ja zawsze miałam słabość do czekolady, nigdy nie odmówiłabym sobie kawałka a w zasadzie pięciu. Był w moim życiu taki mały ciemny moment, kiedy za bardzo nie wiedziałam, co dzieje się ze mną i moim ciałem, jednak to było lata temu. Nic poważnego uprzedzam, małe zawirowania. Dzisiaj mam jednak o wiele większą świadomość samej siebie i wiem, jak wyglądam. Nie dążę do rozmiaru 32 i mam to gdzieś, że dzisiaj świat uwziął się na chudość. Nie mam nadwagi, jestem szczupła, ale też krągła w biodrach i wiecie co? Dobrze mi z tym. Irytuje mnie to prześciganie się w, jak najładniejszej figurze. Tego nie, bo za dużo kalorii, tego nie, bo za tłuste, tego nie, bo ma gluten, tego też nie, bo niewegańskie. Nie zrozumcie mnie źle, ja uwielbiam dania wegańskie i bardzo często je robię, równie często jem rzeczy bezglutenowe i uważam, że są ekstra, ale także zrobiłam ostatnio sporą pieczeń wołową na medium rare i jadłam z wielką ochotą. Mam wybór, nic mnie nie ogranicza i to uważam za atut. A kwestia ciągłego odmawiania sobie czegoś w imię rozmiaru (podkreślam, nie chcę naruszać niczyjej ideologii, trapi mnie problem dzisiejszego świata pod tytułem waga i ciało) jest mocno przesadzona. Pamiętajcie, umiar jest tu kwestią kluczową, jeśli go zachowacie, można wszystko. Nawet taką babeczkę czekoladową;)
Dodam tylko, że każdy jest inny, ma inną budowę ciała i metabolizm. Mieszkam z dziewczyną, która ma piękną figurę, rozmiar 34 a je wszystko, na co ma ochotę i niczym się nie przejmuje. Nie ćwiczy też za mocno. Nie porównujcie się do nikogo, bo nie na tym to wszystko polega. Porozmawiajcie sami ze sobą i zadajcie sobie pytanie, czego JA chcę. Posprzątanie w swojej głowie działa oczyszczająco. To taki moment satysfakcji, który mogę porównać do oglądania swojego dzieła, kiedy postanowicie posprzątać w zabałaganionej szafie. Ja wtedy lubię otwierać i zamykać szuflady, widząc jak jest czysto. Może to trochę głupie, ale uwielbiam ten moment.

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym
13-14 sztuk

składniki na babeczki:
- 185 g mąki pszennej luksusowej
- 50 g kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 120 ml zaparzonej zimnej kawy
- 120 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady z pomarańczą

Piekarnik nastawić na 180 C.- termoobieg.
Suche składniki przesiać do miski. W osobnej misce utrzeć cukier z masłem aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać po jednym jajku i miksować. Mleko i kawę połączyć, czekoladę posiekać. Do masy dodawać na przemian suche składniki i połączone mleko z kawą, miksować tylko do połączenia. Na samym końcu dodać czekoladę i wymieszać szpatułką. Ciasto rozłożyć do papilotek rozłożonych w formie na muffiny. Uzupełnić do 3/4 wysokości.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. 

składniki na krem czekoladowy:
- 150 g miękkiego masła
- 160 g cukru pudru
- 25 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady z pomarańczą
- 30 ml śmietanki kremówki

Czekoladę roztopić i ostudzić. Masło utrzeć na jasną masę, następnie w dwóch partiach dodać cukier puder oraz kakao i zmiksować do połączenia. Powoli wlewać czekoladę i miksować. Na sam koniec dodać kremówkę i jeszcze raz zmiksować do połączenia. 
Zimne babeczki udekorować kremem. Smacznego!

Cocolate orange cupcakes with chocolate frosting
13-14 cupcakes

ingredients for cupcakes:
- 185 g all purpose flour
- 50 g cocoa powder
- 3/4 teaspoon baking soda
- 115 g butter at room temperature
- 1/4 teaspoon salt
 200 g sugar
- 2 eggs
- 120 ml brewed cold coffee
- 120 ml milk
- 100 g dark chocolate with orange

Preheat oven to 180 C.
In a bowl sift all fry ingredients except sugar. In another bowl beat sugar with butter until light and fluffy. Add one egg at a time and mix until well combined. Combine milk and coffee togehter and chop chocolate. Add alternately milk, coffee and dry ingredients to the batter, mix just until combined. Add chopped chocolate and stir with spatula. Pour the batter into muffin papers lined in a muffin form. Fill until 3/4 height. Put into the preheated oven and bake 20 minutes. Remove from the oven and cool completely. 

ingredients for chocolate frosting:
- 150 g butter at room temperature
- 160 g icing sugar
- 25 g cocoa powder
- 100 g dark chocolate with orange
- 30 ml heavy cream

Melt chocolate and set aide until cool. 
Beat butter until light and fluffy. Add icing sugar and cocoa powder in two turns and mix until combined. Gradually pour chocolate and mix until combined. Add heavy cream and mix again.
Decorate cupcakes with cream.
Enjoy!







6 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie:-) Normalnie mam ślinotok jak patrzę na zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Tak, są zdecydowanie dla mnie! :D I bardzo podoba mi się styl tych zdjęć, są megaczekoladowe :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie, że lubimy czekoladę! Twoje babeczki są totalnie obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis 😉 Popieram! Babeczek nie omieszkam nie spróbować 👍 Cudowne 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pychotka, aż ślinka cieknie :))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...