Creamy pasta with lentil and kale, for English scroll down
Co do planowania natomiast, czy planujecie swoje obiady na jakiś czas przed? Ostatnio rozmawiałam z moją koleżanką, która powiedziała mi, że raz w miesiącu jeździ z mężem na takie duże zakupy i kupują najczęściej artykuły typu proszki do prania, płyny do płukania itp. Natomiast codziennie chodzi do sklepu spożywczego i wymyśla obiady na bieżąco. Ja z kolei mam odwrotnie. Zawsze dzień przed zakupami planuje sobie obiady na cały tydzień, sprawdzam, czego nie ma w lodówce lub w domu i to kupuje. Tym sposobem chodzę do sklepu tylko raz w tygodniu. Robię tak ze względu dlatego, że nie chciałoby mi się najzwyczajniej w świecie chodzić codziennie do sklepu na zakupy, poza tym myślę, że takie planowane zakupy oszczędzają o wiele więcej pieniędzy.
A Wy jak macie? Wolicie planować czy wszystko na bieżąco?
Kremowy makaron z soczewicą i jarmużem
4-6 porcji
składniki:
- 200 g zielonej soczewicy
- 1 duża marchewka
- 1 fenkuł
- 1 puszka krojonych pomidorów
- I liść laurowy
- 1.4 litra bulionu
- 150 g jarmużu, posiekanego
- 250 g makaronu penne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 100 g kremowego serka Philadelphia
- sól, pieprz do smaku
Soczewicę zalać wodą i odstawić na 30 minut, następnie odcedzić.
Cebulę, czosnek oraz fenkuł pokroić w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki.
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz fenkuł i smażyć ok 10 minut do zrumienienia. Dodać marchewkę i smażyć jeszcze chwilę. Dodać liść laurowy,jarmuż, pomidory, tymianek, soczewicę oraz paprykę, wszystko wymieszać. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować aż soczewicą zmięknie, ale będzie nadal chrupiąca. Dodać makaron i gotować kolejne paręnaście minut aż będzie al dente. Na samym końcu dodać Philadelphię, przyprawić solą oraz pieprzem i gotować do rozpuszczenia i zgęstnienia.
Smacznego!
Creamy pasta with lentil and kale
4-6 portions
ingredients:
- 200 g green letnil
- 1 fennel
- 1 big carrot
- 1 can chopped tomatoes
- 1 bay leaf
- 150 g kale
- 1.4 liters stock
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 250 g penne pasta
- 1/2 teaspoon thyme
- 1/2 teaspoon hot paprika
- 100 g Philadelphia cream cheese
- salt, pepper to taste
Pour water to the lentil and set aside 30 minutes until soak, then drain.
Cut onion, garlic and fennel into small cubes. Cut carrot in halfmoons. Heat pot with olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fennel, fry until golden, around 10 minutes. Add carron and fry for 2 minutes. Add tomatoes, bay leaf, lentil, thyme, chopped kale and paprika, stir everything. Pour stock and bring to boil then cook until lentil is tender but still crispy, around 20 minutes. Add pasta and cook another 10-15 minutes until al dente. Add Philadelphia, season with alt and pepper and cook until melted and thickened.
Enjoy!
Pysznie wygląda 😋 Czy soczewica musi być tylko i wyłącznie zielona? Mam zapas czarnej.
OdpowiedzUsuńMoże być ale wtedy musisz o wiele dłużej gotować soczewicę. Myślę, że czarną soczewicę możesz ugotować osobno i potem wrzucić do dania i pogotować jeszcze 10 minut, a potem zgodnie z przepisem wrzucić makaron:)
UsuńZrobiłam jednak z zieloną. Danie jest fantastyczne 😍
OdpowiedzUsuń