wtorek, 12 lutego 2019

Sałatka z czerwonej kapusty i bulguru

Purple cabbage and bulgur salad, for English scroll down



Robiłam już tę sałatkę chyba 3 albo 4 razy, ponieważ bardzo przypadła mi do gustu. Jest chrupiąca, zawiera w sobie mnóstwo witamin i w zasadzie jest azjatycka. Dlaczego? Przez ten cudowny sos, który nadaje całości idealnego smaku. Koniecznie do spróbowania!

Sałatka z czerwonej kapusty i bulguru
6 porcji:

składniki na sos:
- 70 g masła orzechowego
- 2 cm kawałek świeżego imbiru, drobno pokrojony
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 3 łyżki sosu sojowego lub tamari
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- ok 100-125 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej gęstej ale lejącej się pasty. Odstawić.

składniki na sałatkę:
- 1/2 średniej kapusty czerwonej
- 3/4 szklanki bulguru
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża marchewka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 puszka ciecierzycy
- sól i pieprz do smaku

Wodę zagotować z 1/2 łyżeczki soli. Następnie wrzucić bulgur i gotować na średnim ogniu do wchłonięcia wody. Przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut.
Kapustę pokroić w bardzo cienkie paseczki, paprykę i cebulę w kostkę a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, następnie dodać dressing i wymieszać jeszcze raz. Przyprawić solą lub pieprzem do smaku i podawać z limonką i orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!

Purple cabbage and bulgur salad
6 portions

ingredients:
- 79 g peanut butter
- 2 cm piece of fresh ginger, finely chopped
- 2 garlic cloves, finely chopped
- 3 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon rice vinegar
- 1 tablespoon agave syrup
- 2 teaspoons sesame oil
- 100-125 ml water

Combine all ingredient to get smooth, thick but liquidy paste, set aside.

ingredients for salad:
- 1/2 medium heat of purple cabbage
- 1/2 cup bulgur
- 1 1/2 cups water
- 1 big red bell pepper
- 1 big carrot
- 1/2 red onion
- 1 can chickpeas
- salt pepper to taste

Bring to boil water with 1/2 teaspoon salt. Next add bulgur and cook over medium heat until the water is absorbed. Put a lid and set aside for 10 minutes.
Cut cabbage in very thin stripes, bell pepper and onion into small cubes and coarsely grate carrot.
Combine all ingredients in a big bowl, add dressing and mix into combined. Season with salt and pepper if needed. Serve with lime and peanuts.
Enjoy!




6 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła taką sałatkę :) muszę koniecznie wypróbować przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko! Kojarzy mi się przede wszystkim z wiosną, latem, pierwszymi kolorowymi kanapeczkami i grillem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak kolorowo i zdrowo

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...