piątek, 24 maja 2019

Polędwiczki zawijane ze szparagami, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Asparagus, mozzarella and dried tomatoes stuffed pork tenderloin, for English scroll down




Polędwiczka wieprzowa to chyba moja ulubiona część mięsa z wieprzowiny. Zawsze staram się wymyślać różne przepisy, przede wszystkim na zawijaną polędwiczkę, bo taką lubię najbardziej. Tym razem, jak przystało na sezon szparagowy, ze szparagami. Po przekrojeniu, mięso wygląda naprawdę interesująco, więc myślę, że jest to idealny przepis na kolację w gronie znajomych. 

Polędwiczki zawijane ze szparagami, mozzarellą i suszonymi pomidorami
4 porcje

składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (waga ok 350 g jedna)
- pół pęczka szparagów
- 4 mozzarelle w tzw. stickach
- 6 suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek

Polędwiczki "otworzyć" (pokroić tak, aby mięso było cienkie i dało się zrolować), polać oliwą przyprawić solą, pieprzem oraz oregano. Na końcu polędwiczki położyć 4-6 szparagów, 2 sticki mozzarelli i po 3 pomidory przekrojone na pół. Zwinąć w roladę, jeśli w którymś miejscu jest widoczny ser, powbijać wykałaczki aby zamknąć go w środku. Całość polać jeszcze raz odrobiną oliwy, przyprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Mięso przełożyć na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut.
Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć wykałaczki, odczekać chwilę, następnie pokroić na kawałki i podawać.
Smacznego!

Asparagus, mozzarella and sun dried tomatoes stuffed pork tenderloin
4 portions

ingredients:
- 2 pork tenderloins (around 350 g each)
- half bunch of asparagus
- 4 mozarella sticks
- 6 sun dried tomatoes
- 2 teaspoons oregano
- salt, pepper to taste
- olive oil

Butterfly tenderloins, pour a bit of olive oil and season with salt, pepper and oregano. On the one side add 4-6 asparagus, 2 mozzarella sticks and 3 sun dried tomatoes cut in half. Roll everything and put toothpicks in places with visable cheese to close it inside. Season with salt and pepper and pour olive oil on the top. 
Preheat oven to 200C.
Transfer meat into a baking sheet lined with parchmment paper. Put into the preheated oven and bake around 25-30 minutes. 
Take out from the oven, put oun all toothpicks and wait 5 minutes, then cut and serve.
Enjoy!






1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...