poniedziałek, 30 września 2019

Ramen orzechowy z szarpanym kurczakiem

Peanut ramen with pulled chicken, for English scroll down


Myślę, że mogę śmiało stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup. Robiłam już ją wiele razy i za każdym razem zjadam ją w ekspresowym tempie. Jest idealna na jesienno-zimową aurę, cudownie rozgrzewa i syci. Zawiera wszystkie te składniki, które uwielbiam, a z małymi zmianami może być i bezglutenowa i wegańska. Nie zwlekajcie, róbcie!

Ramen orzechowy z szarpanym kurczakiem
6 porcji

składniki:
- 100 g masła orzechowego bez soli
- 60 ml sosu sojowego (tamari dla GF)
- 2 łyżki sosu rybnego (pominąć dla VEGAN)
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 litr bulionu (używam GF i VEGAN)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki miodu (syropu daktylowego, z agawy lub po prostu cukru dla VEGAN)
- 2 papryki czerwone
- 650 g piersi z kurczaka (pominąć dla VEGAN)
- 150 g szpinaku
- sok z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- garść posiekanej kolendry
- makaron ramen
- orzeszki ziemne do dekoracji
- plasterki limonki do dekoracji
- sól i pieprz do smaku

Cebulę, czosnek oraz imbir pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki a paprykę w słupki. Pierś z kurczaka przekroić na pół.
Na dwóch trzech łyżkach oleju kokosowego smażyć cebulę do zeszklenia, dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i smażyć do zrumienienia. Wlać bulion, mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, miód, dodać pastę curry oraz masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone piersi z kurczaka oraz paprykę i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie wyciągnąć kurczaka i poszarpać widelcami na małe kawałki. Do zupy dodać sok z limonki, kolendrę, szpinak oraz ponownie kurczaka. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z makaronem i dodatkami.
Smacznego!

Peanut ramen with pulled chicken
6 portions

ingredients:
- 100 g peanut butter without salt
- 60 ml soy sauce (tamari if GF)
- 2 tablespoons fish sauce (remove if VEGAN)
- 1 tablespoon red curry paste
- 1 can coconut milk
- 1 liter stock (I use GF and VEGAN)
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 250 g mushrooms
- 2 tablespoons honey (agave, date syrup or just sugar if VEGAN))
- 2 red bell peppers
- 650 g chicken breast (remove if VEGAN)
- 150 g spinach
- juice of 1 lime
- 1/2 teaspoon dried thyme
- handful chopped coriander
- ramen noodles
- peanuts for decoration
- lime vedges for decoration
- salt pepper to taste

Dice onion, garlic and ginger. Cut bell pepper in stripes, mushrooms in slices and chicken breasts in half.
Heat 2-3 tablespoons coconut oil in a big pot, add onion and fry until glossy, add garlic and ginger and fry for one more minute. Add mushrooms, season with salt pepper and thyme, fry until golden brown. Pour in stock, coconut milk, soy sauce, fish sauce and honey. Add curry paste and peanut butter. Stir everything well and bring to a boil. Add chicken and bell pepper, cook over medium heat around 15 minutes. Next remove chicken from the soup and pull apart with forks. Add lime juice, coriander, spinach and chicken to the soup, cook 2-3 minutes until spinach has wilted. Season with salt and pepper and serve with noodles and additions.
Enjoy!






6 komentarzy:

  1. Jak to cuuudownie wygląda ❤ Wczoraj zrobiłam Miso ramen i jeszcze dziś się uraczyłam.Czuję, że ta wersja tak samo mocno skradnie mi serce 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłość, wielka miłość od pierwszej łyżki ❤ Jak ja się cieszę, że TU jestem 🙂

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam ramenu, jedynie to chodzę na niego do prawdziwych mistrzów.
    Chyba czas się przekonać i zrobić samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem, że to zależy od apetytu i upodobań, ale ile mniej więcej makaronu ramen byś przygotowała? Nigdy nie robiłam zupy ramen i do standardowego dania (makaron z....) dla mojej rodziny (4 osoby) przygotowałabym pewnie 500 g ale to zupa, więc chyba mniej..... . Mamy ochotę wypróbować to danie, bo makaron z kurczakiem i warzywami w sosie orzechowym jest niezmiennie hitem u nas w domu. Dzięki i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam to ja kupuję paczkę makaronu o wadze 250 g i starcza mi to na mniej więcej cztery porcje;)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...