piątek, 25 października 2019

Dyniowe brownie (wegańskie)

Pumpkin vegan brownie, for English scroll down


Ciasta czekoladowe to moja słabość a raczej ogólnie pojęta czekolada. Uwielbiam czekoladę i mogłabym jej zjeść na raz naprawdę sporo. Od dziecka moje ulubione lody to czekoladowe, tort czekoladowy, rogalik z czekoladą, krem czekoladowy, budyń czekoladowy... i tak dalej i tak dalej. Czekolada mnie pokrzepia, sprawia, że czuję się lepiej i przyjemniej. Nie odmawiam sobie czekolady, nigdy. Nie jem jej jednak ZA dużo, żeby nie mieć wyrzutów sumienia, chociaż zawsze skuszę się na coś czekoladowego. Inne słodycze mogłyby dla mnie nie istnieć no może oprócz żelek:)
To ciasto jest wyjątkowe. Jest bardzo proste w zrobieniu, jest wegańskie, jest super czekoladowe i jest po prostu pyszne. Mój J. zjadł je prawie całe sam, a blacha była spora;) 
Jeśli lubicie czekoladowe ciasta to koniecznie wypróbujcie ten przepis, ale uwaga! Ciasto jest ciężkie, maziste, klejące, słodkie i niesamowicie czekoladowe. Jak idealne brownie;)

Brownie dyniowe
forma 32x22 cm

składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 50 g kakao
- 110 g oleju rzepakowego
- 550 g puree z dyni (moje nie było lejące, ale rzadsze niż puree z dyni hokkaido) 
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 g posiekanej wegańskiej gorzkiej czekolady 

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół. 
Sypkie składniki przesiać przez sitko i połączyć z cukrem. Dodać olej i wymieszać, ciasto będzie miało strukturę kruszonki. Dodać puree z dyni oraz 100 g posiekanej czekolady i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę posiekanej czekolady dodać na wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 28-30 minuta aż patyczek włożony w środek ciasta będzie oblepiony okruchami ciasta ale nie mokry.
Ciasto ostudzić, wyjąć z formy i pokroić.
Smacznego!

Pumpkin brownie
32x22 cm rectangle form

ingredients:
- 260 g wheat flour
- 200 g sugar
- 50 g cocoa powder
- 550 g pumpkin puree
- 110 g canola oil
- 1 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 200 g vegan dark chocolate, chopped

Preheat oven to 180 C.
Sift all dry ingredients and add sugar. Add oil and stir until combined, it will be crumbled. Add pumpkin and 100 g chocolate, stir well until combined. Pour batter into the form lined with parchment paper. Sprinkle with remaining chocolate and put into the preheated oven. Bake 28-30 minutes until toothpick inserted in the center of the cake comes out with crumbles but not wet!
Take the cake out from the oven and lett cool, take out  from the form and cut into pieces.
Enjoy!








3 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...