środa, 30 października 2019

Jesienna zupa pomidorowa z dynią, ciecierzycą i kiełbasą

Autumn tomato soup with pumpkin, chickpeas and sausage, for English scroll down


Jesień to czas na zupy w mojej kuchni. Rozgrzewające, pożywne i z wieloma składnikami. Takie lubię najbardziej, a ich przyrządzenie nie jest wcale trudne. Zupy są wdzięczne, bardzo rzadko zdarza się, że się nie udają i, co najważniejsze, sycą na wiele godzin.
Ta zupa powstała z wykorzystaniem innego przepisu na blogu, co w rezultacie dało kompletnie inny przepis. A że jest pyszna to postanowiłam się z Wami nią podzielić. Tylko uważajcie, wychodzi jej sporo, więc duży garnek jest niezbędny:)

Zupa pomidorowa z dynią, ciecierzycą i kiełbasą
8-10 porcji

składniki:
- 2 litry bulionu
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 500 g dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g kiełbasy śląskiej lub podobnej
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju kokosowego

Cebulę, czosnek i dynię pokroić w kostkę, marchew w półplasterki, kiełbasę w plasterki.
W dużym garnku rozgrzać olej kokosowy i zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać kiełbasę i smażyć do zrumienienia. Dodać marchew, po 5 minutach dynię i jeszcze chwilę smażyć. Dodać  wszystkie przyprawy i zioła, smażyć minutę. Wlać gorący bulion, dodać pomidory i zagotować. Dodać ciecierzycę oraz fasolę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Przyprawić solidną porcją soli i pieprzu.
Podawać z makaronem.
Smacznego!

Tomato soup with pumpkin, chickpeas and sausage
8-10 portions

ingredients:
- 2 liters stock
- 1 can chickpeas
- 1 can red beans
- 2 cans chopped tomatoes
- 500 g pumpkin
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 500 g sausage (for grilling or baking)
- 2 carrots
- 1 teaspoon dried oregano
- 1 teaspoon dried basil
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoon sweet smoked paprika
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon coriander
- salt, pepper to taste
- 2-3 tablespoons coconut oil

Cut onion, garlic and pumpkin into cubes, carrots into half slices and sausage into slices.
Heat coconut oil in a big pot and fry onion until glossy, add garlic and fry for a minute. Add sausages and fry until golden. Add carrot, after 5 minutes add pumpkin and fry 2-3 more minutes. Add all spices and herbs, fry for one minute. Pour stock and tomatoes, bring to a boil. Add chickpeas and beans, cover with a lid and cook on low heat around 20 minutes. Season with good pinch of salt and pepper. Serve with pasta.
Enjoy!






3 komentarze:

  1. Piękny kolor zupki. Na pewno bardzo pożywna 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle tych przepisów na tą dynię, a mój mąż i tak kręci nosem

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...