wtorek, 5 listopada 2019

Sernik z musem jabłkowym

Apple mousse cheesecake, for English scroll down


Kolejny sernik w niesamowitej odsłonie. Tym razem wykorzystałam norweskie jabłka, które są naprawdę smaczne, aby stworzyć najprostszy mus świata. Ciasto jest bardzo aromatyczne i, jak na tę porę roku przystało, bardzo jesienne. 
Lubię piec serniki ogólnie rzecz biorąc. Nie są to trudne ciasta, należy jedynie podążać za pewnymi regułami, choć i tak czasem od nich odbiegam. Nie stresujcie się, kiedy czasem sernik nie wychodzi, one też są niekiedy kapryśne;)

Sernik z musem jabłkowym
forma okrągła 24 cm

składniki na mus jabłkowy:
- 800 g jabłek
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 3 goździki, 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżki masła
- trochę wody

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka i wszystkie przyprawy, chwilę smażyć. Wlać trochę wody (ok 70 ml), przykryć pokrywką i gotować aż jabłka się rozpadną na mus- ok. 20-30 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

składniki na spód:
- 300 g ciastek digestive
- 80 g roztopionego masła

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Ciasta zblendować na proszek, dodać masło i dobrze wymieszać do połączenia. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wysypać ciastka i uformować. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie wyjąć i ostudzić.

składniki na masę:- 1 kg twarogu zmielonego
- 200 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 5 jajek
- 40 g proszku budyniowego waniliowego(jedno opakowanie budyniu bez cukru)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru trzcinowego na wierzch

Piekarnik nadal utrzymywać w temperaturze 180 C- grzanie góra-dół. Na dno położyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Twaróg zmiksować z cukrami do połączenia. Dodawać po jednym jajku, miksując tylko do połączenia. Dodać mąkę oraz proszek budyniowy i zmiksować również do połączenia. Połowę masy wylać na ostudzony spód, następnie ułożyć połowę musu jabłkowego na masie sernikowej. Przykryć pozostałą masą sernikową i udekorować drugą połową musu jabłkowego. Wierzch posypać łyżką cukru trzcinowego. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto na 30 minut wewnątrz. Następnie wyjąć z ostudzić całkowicie, po czym wstawić do lodówki na 12 godzin.

Apple mousse cheesecake
24 cm round form

ingredients for apple mousse:
- 800 g apples
- 1 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon cardamon
- 3 cloves
- 1 anise star
- 2 tablespoons butter
- splash of water

Peel and dice apples. Melt butter in a pan an add apples and all spices, fry 5 minutes. Add splash of water, cover with a lid and cook until apples are tender and mashy- around 20-30 minutes. Remove from the stove and let cool.

ingredients for crust:
- 300 g digestive cookies
- 80 g melted butter

Preheat oven to 180 C.
Blend cookies until powder, add butter an mic well until combined. Line bottom of the form with parchment paper and add cookies, form bottom and sides of the form. Take to the preheated oven and bake 10 minutes. Remove from the oven and let cool, while making filling.

ingredients for filling:
- 1 kg ground farmer's cheese
- 200 g sugar
- 20 g vanilla sugar
- 5 eggs
- 40 g vanilla custard powder
- 3 tablespoons wheat flour
- 1 tablespoon light brown sugar for decorating

Hold your oven on 180 C. Put casserole dish with water on the bottom of the oven.
Mix cheese with sugars until combined. Add one egg at a time and mix just until combined. Add flour and custard powder and mix until combined. Pour half of the cheese into the prebaked crust, next and half of apple mousse then cover with remaining cheese and decorate with another half of apple mousse. Sprinkle light brown sugar on top.
Take cake to the preheated oven and bake 15 minutes, then reduce temperature to 120 C. and bake another 90 minutes. 
After this time turn off the oven, open oven door and let cool cheesecake for 30 minutes inside the oven. Next take out from the oven and cool completely in room temperature, then put to the fridge for at least 12 hours before slicing.

 


 


6 komentarzy:

  1. Z polskich jabłek jaką odmianę mogłabym wykorzystać do musu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma zbyt dużej różnicy, których użyjesz. Ja użyłam małych słodkich i miękkich. Nie dodawałam w ten sposób dodatkowego cukru;)

      Usuń
  2. Taki sernik to dla mnie nowość, chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik z musem... już brzmi pysznie :D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...