poniedziałek, 11 listopada 2019

Wegańska moussaka z soczewicą i słodkimi ziemniakami

Vegan moussaka with green lentil and sweet potatoes, for English scroll down



Ach, to danie skradło nie tylko moje serce. Fan mięsa też je pokochał. Jest w tym daniu coś takiego, co nie pozwala nam go nie lubić. Nie wiem, czy to ten energetyczny kolor, który widać z daleka czy fakt, że jest to danie wyjątkowe. Trochę trzeba przy nim popracować, ponieważ składa się z kilku osobnych warstw i wszystkie trzeba przygotować od 0, ale rezultat spełni Wasze oczekiwania w 100%! Myślę, że jest to również danie, które polubią dzieci, chociaż... nie znam się na dzieciach, więc nie będę za te słowa ręczyć;)

ps. Szczęśliwego Dnia Niepodległości!:)

Wegańska moussaka z soczewicą i słodkimi ziemniakami
6-8 porcji

składniki na ziemniaki:
- 900 g słodkich ziemniaków
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz do smaku

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać olej, paprykę i przyprawić solą oraz pieprzem. Ziemniaki zmiażdżyć na puree i odstawić.

składniki na soczewicę:
- 250 g zielonej soczewicy
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 puszki pomidorów
- 3 marchewki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 cynamonu
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- sól, pieprz do smaku

Soczewicę zalać wodą dzień wcześniej i odstawić na noc. Następnie odcedzić i ponownie zalać świeżą wodą, dodać sporą szczyptę soli, całość zagotować i gotować ok 10 minut aż soczewica będzie miękka ale nie rozgotowana. Całość odcedzić i odstawić.
Czosnek, imbir i cebulę pokroić w małą kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. 2-3 łyżki oleju kokosowego rozgrzać w dużym garnku, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pieczarki, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem i smażyć do zrumienienia. Dodać marchew i smażyć jeszcze 5 minut. Dodać wszystkie przyprawy i pastę pomidorową, dobrze wymieszać. Wlać pomidory, dodać cukier i chwilę smażyć. Dodać ugotowaną soczewicę i gotować ok 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba i odstawić.

pozostałe składniki:
- 2 większe bakłażany
- garść migdałów w słupach
- trochę oliwy
- sól, pieprz

Piekarnik nastawić na 190 C.- grzanie góra-dół.
Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem i grillować aż zmiękną.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem kokosowym. Na dno ułożyć połowę bakłażana i przykryć soczewicą. Następnie położyć kolejną połowę bakłażanów i znowu przykryć nadzieniem z soczewicy. Na górze ułożyć puree ziemniaczane.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać migdałami.
Smacznego!

Vegan moussaka with green lentil and sweet potatoes
6-8 portions

ingredients for potatoes:
- 900 g sweet potatoes
- 2 tablespoons coconut oil
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- salt, pepper to taste

Peel and cut potatoes into smaller pieces. Cook until tender in salted water then drain, add all ingredients, season with salt and pepper and mash until puree, set aside.

ingredients for lentil:
- 250 g green lentil
- 500 g mushrooms
- 1 big onion
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 2 cans crushed tomatoes
- 3 carrots
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon dried basil
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 cinnamon
- 1 teaspoon coconut sugar
- 1 tablespoon tomato paste
- salt, pepper to taste

Pour water over the lentil and set aside overnight. Next day drain and pour fresh water, season with hearty pinch of salt and bring to boil, cook around 10 minutes until lentil is cook through but not mashy. Drain and set aside.
Dice onion, ginger and garlic. Mushrooms and carrots cut into slices. Heat coconut oil in a big pan and fry onion until glossy, add ginger and garlic, fry for one more minute. Add mushrooms, season with thyme, salt and pepper and cook until golden brown. Add carrot and fry for 5 more minutes. Add all spices and tomato paste, stir well. Add tomatoes and sugar and cook for 2-3 minutes. Next add lentil, cook for 5 more minutes. Season with salt and pepper and set aside.

remaining ingredients:- 2 bigger eggplants
- salt, pepper
- splash of olive oil

Preheat oven to 190 C.
Cut eggplants into 1 cm slices, sprinkle with olive oil and season with salt and pepper. Grill until tender.
Oil casserole dish and add half of eggplants on the bottom, cover with half of lentil filling then cover with another half part of eggplants. Add remaining lentil lentil filling. Spread mashed potatoes on top and put into the preheated oven, bake 30 minutes. Remove form the oven and sprinkle with almonds
Enjoy!








3 komentarze:

  1. Moje smaki...mniam. Tylko ja chyba zamienię słodkie ziemniaki na dynię, bo uwielbiam dynię a tu chyba też pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, dynia też pasuje! Najlepiej odmiana hokkaido w tym wypadku, żeby puree było zawarte;)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...