piątek, 12 czerwca 2020

Jak zrobić kombuchę?

How to make kombucha, for English scroll down


Ostatnimi czasy kombucha stała się bardzo popularnym napojem. Jest to nic innego, jak napój ze sfermentowanej herbaty, która może być z dodatkiem przeróżnych smaków. Kombucha ma specyficzny kwaskowaty smak, jest lekko gazowana (czasami bardzo) i może zawierać odrobinę alkoholu po fermentacji (ok 1%). Wymogiem do zrobienia kombuchy jest grzybek herbaciany, tzw. scoby. Można go kupić przez internet, ale jeśli macie znajomego, który robi kombuchę, zawsze możecie go poprosić o grzybka, bowiem podczas fermentacji i pracy, scoby powiększa się i tworzy warstwy. Te warstwy to kolejne młode grzybki, które mogą posłużyć innym do wyrobu kombuchy.
Robienie kombuchy jest super proste i poza grzybkiem nie wymaga dziwnych składników. Kombucha sama w sobie ma wiele właściwości odżywczych, jest zdrowa i smaczna (choć specyficzna, nie każdy polubi).
To co, zaczynamy?;)

Kombucha
ok 3 litry płynu

składniki:
- grzybek herbaciany, tzw. scoby
- 200 ml gotowej kombuchy (jeśli robicie kombuchę pierwszy raz, nie musicie dodawać, ale kombucha będzie fermentować dłużej)
- 3 litry wody
- 6 torebek czarnej herbaty
- 160-200 g cukru (w zależności czy chcecie bardziej kwaskowatą czy mniej kwaskowatą kombuchę)

1.5 litra wody zagotować, dodać herbatę i parzyć ok. 10 minut. Następnie dodać pozostałą wodę oraz cukier, całość wymieszać do rozpuszczenia cukru i odstawić do uzyskania temperatury pokojowej. Dodać grzybka i kombuchę, przykryć gazą i odstawić do ciemnego i chłodnego miejsca (ok 20 C). Odstawić na 7-10 dni do fermentacji.
Po tym czasie podstawowa kombucha jest gotowa, należy ją przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Jeśli jednak macie ochotę na smakową kombuchę należy zrobić parę kroków więcej.

Do kombuchy można dodać przeróżne składniki, owoce, zioła, przyprawy, co tylko chcecie tak naprawdę. Można użyć zblendowanych owoców lub tylko je pokroić. Cokolwiek używacie, należy najpierw dodać składniki do butelki (np. zblendowany kawałek mango) i zalać całość kombuchą. Całość należy zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Codziennie należy otwierać butelkę, ponieważ dwutlenek węgla, który wytwarza się podczas fermentacji (to sprawia że kombucha jest gazowana) bez otwierania butelki może się zbyt nagromadzić i w rezultacie po otwarciu po 3 dniach kombucha może Wam wybuchnąć i cała kuchnia będzie do sprzątania;)

Po tych 2-3 dniach kolejnej fermentacji należy kombuchę przenieść do lodówki i tam przechowywać.

Co z grzybkiem?
Kiedy podstawowa wersja kombuchy będzie gotowa, możecie od razu nastawić kolejną porcję, odlewając trochę gotowej kombuchy, aby przyspieszyć proces fermentacji następnej. Wtedy należy dodać płyn razem z grzybkiem do nowej herbaty.
Jeśli nie zamierzacie robić kolejnej porcji, grzybek może być przechowywany w lodówce w słoiku razem z odrobiną gotowej kombuchy, tak żeby w niej pływał. Podczas pobytu w lodówce grzybek zwalnia swoje właściwości fermentujące i w ten sposób można go przechowywać aż do 3 lat!
Kiedy najdzie Was ochota na kolejną kombuchę, wystarczy wyjąć grzybek z lodówki, ocieplić do temperatury pokojowej i dodać do nowo zaparzonej herbaty.
Smacznego!

Kombucha
around 3 liters

ingredients:
- 1 scoby
- 200 ml made kombucha (if you make kombucha first time you don't have to add it but kombucha will be fermenting longer)
- 3 liters water
- 6 black tea bags
- 160-200 g sugar (it depends if you want more sour or more sweet kombucha)

Bring 1.5 liters water to a boil, add tea bags and brew for 10 minutes. Add sugar, and remaining water stir until dissolved and set aside to cool to room temperature. Next add scoby and kombucha, cover with cheese cloth and set aside to dark and colder place (around 20 C.) for 7-10 days.
After this time basic kombucha is ready. You need to pour kombucha to bottles and store it in the fridge.
If you want to make flavoured kombucha, you need to follow few steps more.

You can use all kinds of flavours to you komnbcha: blended or cut fruits, herbs, spices etc. Whatever you use, first put this to the bottles (for example piece of blended mango) and then pour the kombucha. Put a cap on the bottles and set aside for 2-3 more days in room temperature. Every day you should "burp" bottles, otherwise the carbon dioxide which is produced while fermenting, can make small explosion after opening fermented kombucha so that you will have all kitchen to clean:)

After these 2-3 days you should store your kombucha in the fridge.

What about scoby?
You can make another kombucha straight away. Just pour a bit of made kombucha with scoby to another part of tea and let ferment.
If you don't want to make kombucha straight away, you can keep it in the fridge together with a little bit of made kombucha so scoby is floating and store it up to 3 years!
If you decide to make kombuha again, take the scoby out of the fridge, warm to room temperature, put to fresh tea and let ferment.
Enjoy!



1 komentarz:

  1. Pokusiłam się kiedyś o zrobienie kwasu chlebowego. Kombucha również mnie zaintrygowała 🙂

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...