Pad Kee Mao, Rice noodles with oyster sauce and shrimps, for English scroll down
Teraz składniki azjatyckie nie są już tak trudno dostępne, jak kiedyś, więc nawet najbardziej dziwne sosy czy dodatki można już kupić przez internet. Ja mam to szczęście, że w centrum Oslo jest parę azjatyckich sklepów, które są fantastycznie zaopatrzone nawet w świeże azjatyckie warzywa i owoce. Czasem jednak można zgłupieć widząc 10 odmian makaronu ryżowego...:)
To danie chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu i dobrze, bo jest przepyszne. Kocham sos ostrygowy i dania z nim zawsze mi smakują. Spory dodatek bazylii sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne i pięknie się prezentuje. Koniecznie sprawdźcie ten przepis, macie moją absolutną rekomendację;)
ps. Nie wiem dlaczego, ale na świecie jest ten makaron nazywany "drunken noodles" stąd nazwa pijane noodle;)
Pad Kee Mao- Makaron ryżowy w sosie ostrygowym z krewetkami
4 porcje
składniki na sos:
- 90 ml sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki wody
- 1.5 łyżki cukru
Składniki wymieszać ze sobą na gładki płyn.
pozostałe składniki:
- 400 g makaronu ryżowego
- 400 g krewetek albo piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili bez pestek
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 1.5 łyżki sosu rybnego
- 50 g liści bazylii tajskiej lub zwykłej
Makaron ugotować al dente.
Cebulę, chili i czosnek pokroić w drobną kostkę, paprykę w paski a marchewkę w półplasterki.
Na 2-3 łyżkach oleju kokosowego zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz chili i chwilę smażyć . Dodać marchewkę i smażyć 3-4 minuty. Następnie dorzucić paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać krewetki i smażyć aż zmienią kolor i staną się jędrne (parę minuty dosłownie)*. Dodać ugotowany makaron oraz sos i wszystko wymieszać. Na koniec dodać bazylię, zdjąć z ognia, wymieszać i podawać.
Smacznego!
* jeśli zamiast krewetek używacie kurczaka należy go smażyć dłużej
Pad Kee Mao with shrimps
4 portions
ingredients for sauce:
- 90 ml soy sauce
- 3 tablespoons oyster sauce
- 2 tablespoons water
- 1.5 tablespoons sugar
Stir all ingredients until combined, set aside.
remaining ingredients:
- 400 g rice noodles
- 400 g shrimps or chicken breast, cut in cubes
- 2 red bell peppers
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 1 chili without seeds
- 1 big or 2 small carrots
- 1.5 tablespoons fish sauce
- 50 g Thai basil leaves or normal basil
Cook noodles al dente, set aside.
Cut onion, garlic and chili in small cubes, bell pepper in stripes and carrot in half-moons.
Heat 2-3 tablespoons coconut oil in a big pan or wok and add onion, fry until glossy. Add garlic and chili and fry for a moment. Add carrot and fry 3-4 minutes then add bell peppers and fry another 3 minutes. Add shrimps and cook until the change colour (just few minutes)*. Add noodles and sauce, stir everything. Add basil, turn off the stove and stir again. Serve.
Enjoy!
* If you add chicken, cook it longer
Moje smaki, uwielbiam takie dania! :)
OdpowiedzUsuńBiorę ❤
OdpowiedzUsuńOczywiście, że mega pyszne ❤ 😉
OdpowiedzUsuń