wtorek, 9 czerwca 2020

Pijane noodle, czyli Pad Kee Mao z krewetkami

Pad Kee Mao, Rice noodles with oyster sauce and shrimps, for English scroll down



 Kiedy tylko mogę to staram się robić coraz to nowe dania azjatyckie. Uwielbiam tę kuchnię, a przede wszystkim kuchnię tajską i japońską. Mnogość smaków i aromatów przemawia za mną totalnie, a przy okazji większość z tych dań jest dosyć prosta w przygotowaniu.
Teraz składniki azjatyckie nie są już tak trudno dostępne, jak kiedyś, więc nawet najbardziej dziwne sosy czy dodatki można już kupić przez internet. Ja mam to szczęście, że w centrum Oslo jest parę azjatyckich sklepów, które są fantastycznie zaopatrzone nawet w świeże azjatyckie warzywa i owoce. Czasem jednak można zgłupieć widząc 10 odmian makaronu ryżowego...:)
To danie chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu i dobrze, bo jest przepyszne. Kocham sos ostrygowy i dania z nim zawsze mi smakują. Spory dodatek bazylii sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne i pięknie się prezentuje. Koniecznie sprawdźcie ten przepis, macie moją absolutną rekomendację;)
ps. Nie wiem dlaczego, ale na świecie jest ten makaron nazywany "drunken noodles" stąd nazwa pijane noodle;)

Pad Kee Mao- Makaron ryżowy w sosie ostrygowym z krewetkami
4 porcje

składniki na sos:
- 90 ml sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki wody
- 1.5 łyżki cukru

Składniki wymieszać ze sobą na gładki płyn.

pozostałe składniki:
- 400 g makaronu ryżowego
- 400 g krewetek albo piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili bez pestek
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 1.5 łyżki sosu rybnego
- 50 g liści bazylii tajskiej lub zwykłej

Makaron ugotować al dente.
Cebulę, chili i czosnek pokroić w drobną kostkę, paprykę w paski a marchewkę w półplasterki.
Na 2-3 łyżkach oleju kokosowego zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz chili i chwilę smażyć . Dodać marchewkę i smażyć 3-4 minuty. Następnie dorzucić paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać krewetki i smażyć aż zmienią kolor i staną się jędrne (parę minuty dosłownie)*. Dodać ugotowany makaron oraz sos i wszystko wymieszać. Na koniec dodać bazylię, zdjąć z ognia, wymieszać i podawać.
Smacznego!

* jeśli zamiast krewetek używacie kurczaka należy go smażyć dłużej

Pad Kee Mao with shrimps
4 portions

ingredients for sauce:
- 90 ml soy sauce
- 3 tablespoons oyster sauce
- 2 tablespoons water
- 1.5 tablespoons sugar

Stir all ingredients until combined, set aside.

remaining ingredients:
- 400 g rice noodles
- 400 g shrimps or chicken breast, cut in cubes
- 2 red bell peppers
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 1 chili without seeds
- 1 big or 2 small carrots
- 1.5 tablespoons fish sauce
- 50 g Thai basil leaves or normal basil

Cook noodles al dente, set aside.
Cut onion, garlic and chili in small cubes, bell pepper in stripes and carrot in half-moons.
Heat 2-3 tablespoons coconut oil in a big pan or wok and add onion, fry until glossy. Add garlic and chili and fry for a moment. Add carrot and fry 3-4 minutes then add bell peppers and fry another 3 minutes. Add shrimps and cook until the change colour (just few minutes)*. Add noodles and sauce, stir everything. Add basil, turn off the stove and stir again. Serve.
Enjoy!

* If you add chicken, cook it longer




3 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...