Creamy pasta with ground beef and white wine tomato sauce, for English scroll down
Bardzo lubię takie dania. Są sycące, pięknie wyglądają, najczęściej są łatwe w zrobieniu i starczają na kilka dni. Poza tym uwielbiam makaron, więc to danie od razu skradło moje serce. Jest idealne na jesienną pogodę.
Tymczasem w Norwegii w zasadzie jesień już zawitała, rano jest coraz ciemniej, temperatura spadła i częściej wyjmuję z szafy kalosze na deszczową pogodę. Ale to właśnie jesień jest moją ulubioną porą roku. Mimo chandry i problemów ze wstawaniem. Mimo deszczu i zimnego wiatru. Mimo melancholii. To własnie jesień kocham. W Norwegii jesień może być przepiękna, słońce oświetlające złote parki i lasy, ciepły wiatr w dobrą pogodę, fiord odbijający wszystkie odcienie pomarańczu i czerwieni. Jesień tutaj może być magiczna. Trzeba się jednak spieszyć, bo od listopada robi się okropnie i dzień staje się bardzo krótki. Może nawet spaść już pierwszy śnieg.
Tymczasem cieszmy się jesienią, to prawdziwa królowa:)
Kremowy makaron z wołowiną w sosie winno-pomidorowym
6 porcji
składniki:
- 500 g makaronu penne
- 600 g passaty pomidorowej
- 800 g mielonej wołowiny
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kremówki
- 125 ml białego wina
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, marchewkę obrać i pokroić w półplasterki.
Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać płatki chili i smażyć chwilę. Dodać marchewkę i smażyć parę minut. Następnie dodać mięso, przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć aż całość zmieni kolor. Wlać wino i gotować 2-3 minuty. Wlać passatę, dodać wszystkie zioła i kumin i gotować ok 15 minut aż sos odrobinę się zredukuje. Dodać kremówkę i gotować jeszcze chwilę. Dodać makaron, przyprawić solą i pieprzem jeśli trzeba i wszystko wymieszać. Gotować ok 5 minut i podawać.
Smacznego!
Creamy pasta with ground beef and wine tomato sauce
6 portions
ingredients:
- 500 g penne pasta
- 800 g ground beef
- 600 g tomato passata
- 4 garlic cloves
- 1 onion
- 2 carrots
- 125 ml white wine
- 200 ml heavy cream
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1 teaspoon dried oregano
- 1 teaspoon dried basil
- 1 teaspoon cumin
- pinch of chili flakes
- salt, pepper to taste
Cook pasta al dente and set aside.
Dice onion and garlic, slice carrot. In a big pot heat 2-3 tablespoons canola oil and add onion. Fry until glossy. Next add garlic and chili flakes and fry for a minute. Add carrot and fry for 2-3 minutes. Add beef, season with salt and pepper and fry until has changed colour. Pour wine and cook for 2-3 minutes. Next add tomato passata, add all herbs and cumin and cook for 15 minutes until reduced. Add heavy cream and cook for 5 more minutes. Add cooked pasta, season with salt and pepper if needed and stir everything. Cook for 5 more minutes and serve.
Enjoy!
Na pewno pyyyszne, będę robić 😋
OdpowiedzUsuń