Creole Jambalaya, for English scroll down
Jambalaya jest pyszna i sycąca, idealna na jesienne i zimowe pory, koniecznie spróbujcie!
Kreolska Jambalaya
4-6 porcji
składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 400 g kiełbasy andouille lub innej
- 700 g surowych krewetek (już obranych)
- 1 duża cebula
- 2 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 600 ml bulionu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/4-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek pokroić w małą kostkę, paprykę w większą. Kiełbasę pokroić w plasterki, kurczaka w większą kostkę.
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać paprykę i smażyć 2 minuty. Dodać kiełbasę, wymieszać i parę minut później dodać kurczaka. Smażyć minutę aż kurczak zmieni kolor. Dodać pastę pomidorową i wymieszać. Wlać bulion, puszkę pomidorów i wsypać ryż. Wszystko wymieszać. Dodać zioła i przyprawy i zagotować. Następnie przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu ok 20 minut aż ryż wchłonie płyn. Dodać surowe krewetki, przyprawić solą i pieprzem i ponownie przykryć pokrywką. Gotować ok 4-5 minut aż krewetki będą ugotowane. Całość przyprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba i wymieszać.
Smacznego!
Creole Jambalaya
4-6 portions
ingredients:
- 500 g chicken breast
- 400 g andouille sausage
- 700 g raw shrimps (peeled)
- 1 big onion
- 2 red bell peppers
- 3 garlic cloves
- 1 can crushed tomatoes
- 250 long grain rice
- 600 ml stock
- 2 tablespoon tomato paste
- 1 tablespoon dried oregano
- 1 tablespoon dried thyme
- 1 tablespoon dried rosemary
- 1/4-1/2 teaspoon cayenne pepper
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- salt, pepper to taste
Dice onion and garlic, cut bell peppers into bigger cubes. Slice sausages and cut chicken in bigger cubes.
Heat 2-3 tablespoons canola oil into a big pot. Add onion and fry until glossy, add garlic and fry another minute. Add bell pepper and fry for two minutes. Add sausages and few minutes later add chicken. Fry for a minute until chicken just changed the colour. dd tomato paste and stir. Pour stock, crushed tomatoes and add rice, stir everything. Add all herbs and spices and bring to a boil. Next cover the pot and cook over low heat apporx. 20 minutes until rice has absorbed liquid. Add shrimps, season with salt and pepper, cover the pot and cook for 4-5 minutes until shrimps are cooked. Season with salt and pepper if needed, stir everything and serve.
Enjoy!
Z chęcią bym skosztowała 🥰
OdpowiedzUsuń